Майсторът на коктейли Герасим забърка скандал с благотворителен бал зад гърба на Синода

Мелнишкия епископ Герасим

Мелнишкия епископ Герасим

Мелнишкият епископ със скандална инициатива – ще раздава индулгенции срещу пари

Пореден скандал тече в Българската православна църква, забъркан от майстора на коктейли – Мелнишкия епископ, архимадрит Герасим.

Като шеф на Църковното настоятелство на храм-паметника „Св. Александър Невски”  Герасим е инициирал участие на Църквата в благотворителния бал на строителите и архитектите, на който ще се проведе и концерт в помощ на Патриаршеската катедрала. Събитието ще се насрочено в хотел „Маринела“, бившия Японски, на 19 юни, но е обявено, че е под патронажа на Св.Синод на БПЦ, без старците да имат представа за това. В него ще вземат участие известни родни изпълнители. По време на проявата ще се проведе томбола - търг с предмети на изкуството и ще се раздадат призове на компании за строителство, инвестиции и архитектура.

Благотворителното събитие се представя като част от мащабна дарителска кампания за набиране на средства за ремонта на най-големия православен храм у нас. Според инициаторите дарения могат да се правят и чрез DMS номер 17 777 с текст NEVSKI (цена 1 лв.)  

Основните играчи

на благотворителната вечер ще бъдат основно лица от бившата комунистическа номенклатура, масони, десари и медийната им прислуга. Духовници иронично коментират инициативата на Герасим като нова форма на  индулгенция и пречистване на мръсни съвести на суеверни големци и величия.

В същото време стана ясно, че на проведеното заседание на Св. Синод на 10 юни, 

митрополитите са се разграничили от инициативата

на главния секретар Герасим, която се рекламира, че е под патронажа им. Според източници на Faktor.bg всички владици с изключение на Ловешкия Гавраил са били против тази спорна форма за събиране на пари за патриаршеската катедрала.

Герасим обаче не се е отказал от начинанието, въпреки несъгласието на владиците. С действията си Мелнишкият епископ показва нееднозначно, че не му пука от тяхната воля, а действията му са своеобразен среден пръст към Синода.

Къде е далаверата

В духовните среди са наясно, че има възможност патриаршеската катедрала да бъде реставрирана и обновена със средства по европейска програма, действаща на територията на столична община – Устойчиво развитие на градовете. Но председателят на Църковното настоятелство на „Александър Невски” и обкръжението му не искат европейски пари, защото това означава провеждане на международен конкурс и стриктно харчене и отчетност на средствата. А при кампанийното събиране на пари от богати бизнесмени Герасим може да възложи поръчката на когото си иска или на който  посочат менторите му. Църквата е освободена от Закона за обществените поръчки и така могат еднолично да изберат подходящите фирми.

Скандално е, че Герасим е избрал този рекетьорски начин да събира пари от бизнеса, въпреки големите финансови инжекции, които Църквата получава през последните години - около 26 млн. за заплати и още около 15-20 млн. лв. допълнително за капиталови инвестиции. Към тях трябва да се добавят и 4 млн. лв. от пет милионния бюджет на Дирекцията по вероизповедания. Но вместо да отворят вратите на храмовете за нуждаещите се от упование, за болните и страдащите, за търсещите вярата, нашите духовници само разтварят шепи, за да искат още и още пари, за да живеят в лук и разкош. Поведението на Герасим, който от барман и куклен актьор стана „служител” на Бог, едва ли е изненада в православните среди. Важното е, че един от най-необразованите висши духовници има сериозни покровители библиотекари, които го изстреляха на върха на православната сцена.