Исторически призив на патриарх Вартоломей: Сръбската Църква да вдигне схизмата от Църквата в Скопие, ще я обяви за автокефална

Патриарх Вартоломей със Заев и Спасовски

Патриарх Вартоломей със Заев и Спасовски

Вселенският Патриарх Вартоломей призова днес Сръбската Църква да вдигне схизмата от Църквата в Скопие, за да може да се задейства процедурата по предоставяне на Томос за Автокефалия от Вселенския Патриарх. Църквата най-вероятно ще бъде възстановена с името Охридска Архиепископия, а не с името „Македонска Православна Църква“, съобщава doxologiainfonews.com. Днес по-рано вселенският патриарх Вартоломей прие  в Цариград бившия премиер на Северна Македония Зоран Заев, придружен от служебния премиер Оливер Спасовски.

След това решение на Вартоломей БПЦ загуби поредна битка за единение вярващите в България и Македония. Преди година македонското духовенство се обърна към БПЦ да и стане Църква Майка, но родните клирици проявиха обичайната си мудност и се съобразиха с руските интереси за сръбска духовна доминация в Македония. Но западната ни съседка днес е тръгнала по пътя на Украйна, за отвоюване на своя независима Църква.

Ето и пълния текст от призива на Вселенския патриарх:

Вселенска Патриаршия

КОМЮНИКЕ

Днес на 13 януари, Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей след отправена молба до него, прие Министър-председателя на Република Северна Македония г-н Оливер Спасовски, който беше придружен от своя предшественик г-н Зоран Заев заедно с техните сътрудници г-н Дане Талевски и г-н Деян Сотировски.

Целта на посещението е обсъждането на църковния проблем в тяхната страна. По време на срещата са били поставени за обсъждане въпроси, от предишните стадий на преговори, в която среща е изразено и желанието за възстановяването на тамошната Църква в каноничност под името Охридска Архиепископия, както и след време да се подаде Апелационна жалба до Майката Църква.

При това беше решено да бъдат поканени в катедрата на Вселенската Патриаршия представители на Сръбската Църква, както и представители от Скопие за преговори и опит за намиране на взаимно приемливо решение.

Разговорите преминаха в една сърдечна и искрена атмосфера. По-късно високопоставените посетители бяха поканени на патриаршеската маса, като след това гостите отпътуваха обратно за своята страна.

Министър-председателят и неговите спътници изразиха своето уважение и доверие към Майката Църква, която прие благословията от тамошния клир и народ.

Заедно с Вселенския Патриарх на тази среща бяха и взеха участие Високопреосвещените Митрополити на Галия г-н Емануил, на Силиврия г-н Максим, на Адрианопол г-н Амфилохий, както и Архимандрит Йоаким, дякон Григорий, Главен секретар съответно и зам.–секретар на Светия и Свещен Синод, както и г-н Констандинос Деликостандис, архонт-преподавател и директор на Първия Патриаршески Кабинет.

От Главния Секретариат
на Светия и Свещен Синод