Ловчанският Митрополит от Руското подворие: „Как може да си православен и да не обичаш Русия?“

На 6 декември Ловчанският митрополит Гавриил оглави св. Литургия по повод храмовия празник на руската църква „Св. Николай“, подворие на Московската патриаршия в София. В съслужение с него беше Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ, архим. Васиан (Змеев), настоятел на подворието, прот. Евгений Павелчук и прот. Димитър Тухчиев. За празничното богослужение съобщава сайтът на подворието на Московска патриаршия у нас, цитиран от doxologiainfonews.com.

Сред многобройните богомолци в храма бяха и представители на руското посолство в София.

След св. Литургия митрополит Гавриил произнесе слово. Владиката поздрави всички с празника и благодари на настоятеля на подворието за поканата и на Негово Светейшество патриарх Неофит за благословението да оглави празничната литургия. Словото на владиката беше посветено на един от най-почитаните светци – св. Николай – като посочи, че той продължава да извършва чудеса и в наши дни.

Българският архиерей си спомни годините, прекарани от него в Троице-Сергиевата лавра и в Московската духовна академия, където е имал възможност да бъде в тясно общение с о. Онуфрий (Березовски), днес митрополит на Киев и цяла Украйна. Дядо Гавриил нарече митрополит Онуфрий глава на каноническата Украинска църква за разлика от наскоро създадената разколническа структура, отбелязва сайтът на руското подворие у нас. Не става ясно дали владиката е изразил позицията на БПЦ по въпроса или това е негово лично мнение.

Архим. Васиан благодари на българския архиерей за участието в празничното богослужение и за неговата „твърда каноническа позиция, за желанието и готовността да помогне на Руската църква в трудните за нея години. Вие от личен опит знаете каква опасност представлява разкола и какви са губителните му последствия за спасението на човешката душа“, каза архим. Васиан, цитиран от сайта на подворието.

Архим. Васиан подари на митр. Гавриил архиерейска панагия за спомен от съвместното богослужение.

В отговор българският архиерей отбеляза: “Ние обичаме Русия не по политически съображения и не защото тя е богата, а защото е православна. И как може да си православен и да не обичаш Русия?“.

След св. Литургия митр. Гавриил оглави молебена при гроба на св. Серафим в криптата на руската църква в София.

По-късно българските архиереи присъстваха на откриването на изложба в Руския културно-информационен център, посветена на 800 годишнината на св. Александър Невски. Експозицията е организирана от подворието на Московска патриаршия в София и държавния музей-паметник Исаакиевска катедрала в Санкт-Петербург. На откриването присъства и посланничката на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

Изложбата съдържа репродукции на фрески, мозайки, икони и барелефи от Исаакиевската катедрала и други два храма – Сапсониевата катедрала и „Спас на крови“ от Санкт-Петербург. Експозицията представя различни изображения на св. Александър Невски в руското изкуство от 18 и 19 в.

Проруските и славянско-православни изцепки на Гавраил не са за първи път. Преди няколко години по време на посещение в Русия, владиката обяви руският е езикът чрез който Бог говори на хората. Скандалните му изявления, които уронват престижа и авторитета на БПЦ и вярващите в България обаче не се забелязват от патриарха и Св. Синод.