Мюсюлманите празнуват Рамазан байрам

Снимка: kardjali.bgvesti.net

Снимка: kardjali.bgvesti.net

Мюсюлманското вероизповедание празнува Рамазан байрам в три поредни дни – 23, 24 и 25 май.

Рамазан е деветият месец от ислямския календар – свят месец за близо 1,8 милиарда мюсюлмани в света и време на отдаденост на живота в общността. По време на свещения месец е задължително всеки здрав мюсюлманин да пости от зори до залез.

Заради противоепидемичните мерки в условията на пандемия от COVID-19 обаче молитвите пред джамиите ще бъдат по-различни. Преди няколко дни, на среща в Министерски съвет, премиерът бойко Борисове и главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи се разбраха байрамският намаз да е на открито.

Големият мюсюлмански празник Рамазан байрам е популярен още и като Шекер байрам. Той е един от двата най-големи празника в исляма, продължава три дни и се празнува тържествено в Турция, и в повечето мюсюлмански страни. Празникът отбелязват и мюсюлманите в България.

Рамазан байрам води началото си от мюсюлманския пророк Мохамед. Чества се на първия ден от месеца шаууал, след свещения месец Рамазан. Известен като мюсюлмански празник на разговяването, той отбелязващ края на месец Рамазан. Празникът се чества в края на 29-ия или 30-дневният пост, по време на който вярващите от изгрев до залез слънце тримирят. Смята се, че по време на постите правоверните мюсюлмани водят ожесточена борба със злото и успяват да победят, затова има право на тържествено празнуване.

В навечерието на празника се раздава милостиня и се коли агне или коза. Децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях. На малките деца се дават пари или бонбони. 

Първият ден преди Байрама жените месят мекици и ги раздават на съседите си, децата обикалят от къща на къща и събират бонбони, мекици, сладки. Този ден се нарича “Арифе гюню”. 

На Байрям рано мъжете отиват на джамия за  намаза, където се обявява започването на празника. Същият ден по-младите посещават по – възрастните, целуват им ръцете, за да им честитят празника и да им искат прошка. 

За мюсюлманите както Рамазан байрам, така и Кубан байрам са повод да покажат благодарността си към Аллах. На празника вярващите се поздравяват с думите „Ид мубарак!“ (Щастлив празник!).

Този празник продължава 3 дни до късни часове с веселие. На масата се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам. Освен пищното угощение, всички по-млади искат прошка от възрастните.

Мюсюлманският празничен календар е изграден върху лунния годишен цикъл. Всяка следваща година празниците променят своето настъпване с 11 дни напред, честването им не е фиксирано с точна дата или сезон. Централно място в тази система заемат едномесечният пост и двата байрама – Рамазан и Курбан. През 2020 мюсюлманското вероизповедание празнува Курбан байрам на 30 и 31 юли и Рождението на Мохамед - 28 октомври.