Ренета Иджова, архимандрит Дионисий Мишев и архимандрит Харалампий Ничев при патриарх Вартоломей

Вчера вселенският патриарх Вартоломей е приел бившият служебен премиер Ренета Иджова, архимандрит Дионисий Мишев и архимандрит Харалампий Ничев. Българските гости са участвали в св. Литургия, отслужена от Негово Всесветейшество ВАРТОЛОМЕЙ I – Архиепископ на Константинопол – Новия Рим и Вселенски Патриарх, съобщиха на официалния сайт на патриаршията.

Литургията е била отслужена в Патриаршеския катедрален храм „Св. вмчк. Георгий Победоносец“ във Фанар, Константинопол. 
Архимандрит Дионисий е участвал с благословението на Неофит – патриарх на София и цяла България. 

Ето какво споделя архимандрит Напралампий Ничев: „В чест на Празника на Богословието заедно отправихме молитва и славословие за тържеството на Православието в Железния храм на българоговорящата ни общност в Истанбул „Св. првмчк. и архид. Стефан“, намираща се под мое духовно ръководство именно и точно  във време, когато светът отново изживява ужасите на войната и се пролива невинната кръв на геройския Украински народ. Война, която, за жалост, поставя включително и Поместните църкви, но и вярващите в изпитанието дали ще са в постоянстваща вярност на Истината и Правдата, които ще изповядват и свидетелстват или дали ще се отдават в лоялност  на стари човешки и секретно-институционални зависимости.“

Днес визитата на българската делегация продължава. Ренета Инджава и архимандрит Дионисий ще бъдат приети от патриарх Вартоломей, за да обсъдят актуални проблеми на православието.