Вселенският патриарх: Превръщането на „Света София” в джамия ще предизвика световен раздор

„Превръщането на Истанбулската „Света София” в джамия ще предизвика световен раздор”, заяви днес вселенският патриарх Вартоломей, в очакване на решението на турския съд за статута на сградата, обявена за музей през 1934 г.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи да превърне „Света София” в джамия. Това бивше християнско място за поклонение е било в основата на християнската религия във Византийската и по-късно мюсюлманска Османска империя, а днес е един от най-посещаваните културни паметници в страната.

На 2 юли съдът ще реши оспорването на настоящия статус на „Света София”, който оспорва законността на превръщането й в музей през 1934 г., в ранните години на съвременната светска турска държава, основана от Мустафа Кемал Ататюрк.

"Преобразуването на Света София в джамия ще разочарова милиони християни по целия свят", каза Вселенският патриарх Вартоломей, духовен водач на около 300 милиона православни християни по света.

Промяната на статуквото "ще разруши мирът между тези два свята във време, в което човечеството се нуждае от единство повече от всякога поради пандемията от COVID-19”, каза Вартоломей./БГНЕС, МИА