15 ноември
От днес започва постът преди празника Рождество Христово.
Отколешна е традицията преди Коледа вярващите да постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия син. Целта на въздържанието е всеки да се самоусъвършенства и да стане по-добър.
Постът е 40-дневен и завършва на 24 декември - Бъдни вечер. Той е втори по своята продължителност след Великия пост, но не е така строг.
През Коледните пости не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се употребяват - без сряда и петък. През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешават безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.), които също се приемат за постни храни.
Традиционно на 21 ноември - Въведение Богородично, и на 6 декември - Никулден, се приготвят ястия от риба.