Протест пред църквата в Левски срещу натрапен поп, вярващите бранят досегашния си пастир

Протестиращите пред храма в Левски

Протестиращите пред храма в Левски

Вярващи от град Левски се събраха днес на протест пред църквата „Света Параскева“, за да не допуснат в храма натрапения им от Великотърновската митрополия отец Георги Калчев, но и за да защитят досегашния си духовен пастир отец Християн Стефанов.

Отец Християн служи от 30 години в градския храм, а гражданите на Левски припознават в негово лице истинския духовник, който е съпричастен с радостите и страданията на хората.

Проблемът започва през юни, след като от Великотърновската митрополия уж назначили втори свещеник – Георги Калчев. Хората в Левски мислели, че той е изпратен да помага на отец Християн, но скоро останали разочаровани от действията му. 

Няма контакт с вярващите, отваря храма когато си поиска, на Черешова задушница затвори църквата рано и много богомолци не можаха да запалят свещ за починалите си близки, казва пред Faktor.bg Десислава Гъркова, която е сред организаторите на днешния протест.

Недоволството срещу новия духовник прераснало в подписка срещу неговото назначение. Над 1400 се подписали срещу отец Георги Калчев. Изпратили подписката и до митрополията във Велико Търново. Но вместо реакция на владиката Григорий, в петък, 12 юли от интернет разбрали, че отец Християн Стефанов е уволнен и то със задна дата – от месец февруари тази година.

В града сме възмутени от това несправедливо решение. От февруари до сега отец Християн е правил венчавки, кръщенета, погребения, вършел е съвестно работата си. Най-парадоксално е, че духовникът от 16 години не е получавал нито заплата от митрополията, нито осигуровки. Сам се е справял с издръжката на семейството си, но и с ремонтирането и поддръжката на храма, разказва Десислава Гъркова.

Днес недоволните вярващи били готови да не допуснат в църквата нежелания отец Георги Калчев, но той изобщо не се появил за неделната литургия. Според вярващите в града новият свещеник се ползвал с благоволението не само на Търновския владика Григорий, който веднага го назначил на щат и с осигуровки, но и на кмета на Левски, който му предоставил общинско жилище.

Миряните от Левски са готови да продължат протестните действия и да защитят отец Християн, който искат да бъде техния духовен предводител.