Владиците от руското крило в БПЦ бойкотират рождения ден на дядо Николай

Митрополит Николай

Митрополит Николай

Вчера пловдивският митрополит Николай навърши 50 години. По каноните на БПЦ тази възраст има по-особено значение. Според църковния устав – това е долната граница за кандидат за достоизбираем за патриарх. Преди шест години и половина именно възрастовата граница попречи на Николай да бъде кандидат за бялото було, въпреки че той бе основният двигател за избора на Неофит като служебен и временен патриарх. Тогавашният избор не беше кой да стане, а кой да не стане предстоятел на БПЦ. Трябваше да не бъде покойният Кирил Варненски.

Вчерашният празник в Пловдивска епархия се състоя в манастира „Свети Кирик и Юлита” край Асеновград, който Църквата придоби чрез съдебни дела от Съюза на архитектите. Въпреки, че дядо Николай бе поканил целия Свети синод, от 15 митрополити на тържеството му се отзоваха само четирима – Западновропейският Антоний, Русенският Наум, Старозагорският Киприян и Врачанският Григорий. Присъства и патриарх Неофит, който нарече Николай „мой любим събрат”. Присъствието и отсъствието на митрополитите е показателно за тежкото разделение в БПЦ заради новата Украинска православна църква, създадена с томос от Вселенския патриарх Вартоломей. Покорното на Русия лоби в Синода, предвождано от Ловчанския владика Гавраил, Варненския Йоан и Видинския Данаил, демонстративно не уважиха дядо Николай. Разделението в БПЦ днес е по-тежко и от разкол. Обикновено за разколници се обявяват тези, които са малцинство. Но в тази ситуация излиза, че патриарх Неофит и соченият за негов наследник Николай са в числото на разколниците, тоест малцинство. От този рожден ден става видно, че шансовете на митрополит Николай да влезе в тройката на достоизбираеми за патриарх стават почти невъзможни, поради изискването да има минимум 10 гласа от състава на Св. синод, които да го подкрепят. 

Сред светските гости на събитието се откроиха бившият премиер и дезертирал цар Симеон Сакскобургготски, който по традиция прочете Символа на вярата, който обърка и не произнесе правилно. Тук бе и руският консул и виден социалист Георги Гергов, който подарил на рожденика нова сграда за нова митрополия в Стария град. Присъствал и архонтът и оръжеен търговец Петър Манджуков, както и видният русофил и лидер на маргиналната АБВ Румен Петков. Очаква ни на тържеството били президентът  Румен Радев и премиерът Борисов, но вместо лично, те поздравили юбиляра по телефона.

Любопитно послание е отправил президентът към дядо Николай – подарил му „Християнската аскетика” от 1862 г. Според богослови това послание означава, че Радев дипломатично  призовава Николай да се отдаде на аскетичен и безмълвен живот в някой от аскетичните манастири на православието. Премиерът Борисов пък изпратил на рожденика юбилейна монета на БНБ във връзка с годишнина на Българската екзархия. Подаръкът бил предаден чрез шефа на дирекция по вероизповеданията към МС Емил Велинов.

През последните месеци митрополит Николай се свързва с проевропейските среди във висшия клир и радетел за поддържане на диалог с Вселенската патриаршия.