Османи: Различията с България остават, не знам дали ще започнем преговори с ЕС

Външният министър на РС Македония Буяр Османи заяви, че не може да каже точно какъв ще бъде резултатът от предстоящата среща на върха на ЕС и дали РСМ ще започне преговори със Съюза, тъй като различията с България остават , предаде МИА.

Той подчерта, че всички разговори са свързани с португалското предложение.

„ Очевидно също така забелязвате необичайно повишена активност от всички държави-членки и ясна декларация за позицията им. И не само от президента Макрон, но и от други служители на държавите-членки на ЕС, че въпросът за достоверността на европейската идея в региона се свежда до Република Северна Македония. Ако на това перфектно досие не се отговори положително, това наистина поражда съмнения в региона относно достоверността на този проект.”

Но Османи отбелязва, че „ разликите с Република България остават” . Поради не бил в състояние да каже „какъв ще бъде резултатът на 22 юни”.

Османи подчерта, че Скопие комуникира с Република България на двустранна основа и че дипломатите на двете страни се опитват да организират втора междуправителствена комисия, за да постигнат съгласие по план за действие и пътна карта, ако има споразумение.

„ Това е единият път, по който работим на двустранна основа. И вторият е, разбира се, единственото предложение на масата - португалското предложение, което считаме за добра основа за решение. Предложение, което се занимава с чувствителността на трите страни в процеса и се надяваме, че ангажиментът ни по тези два пътя, двустранния и чрез предложението на португалското председателство, в крайна сметка ще бъде сведен до решение, което ще означава деблокиране на европейския процес”, каза Османи.

Той подчерта, че не може да повиши очакванията на гражданите, защото не е ясно дали в България има политически мандат по въпроса и дали ще има съгласие по португалското предложение.

- Комуникацията продължава. Вчера, днес нашите дипломати са на срещи и общуват относно дефиницията на протокола. В понеделник ще се срещнем с премиера и президента Радев в рамките на срещата на върха на НАТО", каза Османи, подчертавайки, че времето е малко и всяка минута е важна за постигане на решение и деблокиране на процеса.

" Всички обаче говорим за португалското предложение. Предложението на Португалия предвижда наблюдение от ЕС на изпълнението на Споразумението за приятелство от 2017 г. чрез пътна карта с ясни срокове и институции, отговорни за изпълнението, което ще бъде наблюдавано в рамките на Съвета за асоцииране и стабилизация, който се провежда веднъж годишно и се ръководи от върховния представител, в случая Борел от страна на ЕС и външния министър, но присъстват всички държави-членки и всяко заключение на Съвета трябва да бъде одобрено с консенсус на всички държави-членки”, обясни Османи.

Той подчерта, че правителството не бяга от задълженията да изпълни Договора за добросъседство без мониторинг от ЕС, но ако това означава по-голяма увереност на Република България, че изпълнението ще бъде необратимо и устойчиво, тогава Съветът за стабилизиране и асоцииране е добро решение

Османи смята, че въпросът със забавянето на европейската перспектива на региона има сериозни геополитически последици. „

„ В геополитиката няма вакуум. Всеки ще запълни всяка празнина. Ако не я запълните вие, някой друг ще я изпълни.”

По отношение на работата на Историческата комисия, Османи казва, че това е важен компонент на Договора за добросъседство и че досегашните резултати не трябва да се пренебрегват, но че не трябва да очакваме работната да бъде свършена за една година. /БГНЕС