"Росатом": Ядрената агенция на ООН няма пълномощия да проверява взрива

Това са военни изпитания, заяви говорителят на компанията

Централата на международната организация е във Виена

Централата на международната организация е във Виена

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) следи събитията около експлозията на руски военен полигон миналата седмица, но няма да проверява или разследва случилото се, тъй като правомощията й се простират само до граждански обекти.

Почти седмица след взрива на "ядрено устройство" и потвърдената вчера висока радиация (но само за около 2 часа и под опасните за здравето на хората нива) Русия държи почти в пълна секретност инцидента. От "Росатом" заявиха, че гибелта на петима служители на компанията е заради взрив в края на тест на ракетен двигател с течно гориво и "изотопен енергоизтоник".

Джефри Донован, говорител на МААЕ, разказва във вторник за петербургското издание "Фонтанка.ру", че агенцията, основана по инициатива на ООН, се е свързала "с наши колеги в Русия във връзка с инцидента на обекта на министерството на отбраната на 8 август 2019 г. в Северодвинск". По думите му, руснаците дали уверения, че "обектът не се отнася към мирното използване на ядрената енергия", което се контролира от МААЕ. Той допълва, че данни от системата за автоматизиран мониторинг на радиационната обстановка (ASKRO) потвърждава официалните данни за ниво на алфа-, бета- и гама-радиацията в Архангелска област, равно на естествения радиационен фон за района.

От "Росатом" също казват за изданието, че МААЕ няма пълномощия да се интересува от последиците от инцидента на 40 км западно от Северодвинск. "Става дума за военни изпитания, а те не се измерват по скалата на МААЕ. С нея се категоризират инциденти на обекти, работещи с ядрени материали за цивилни цели", казва говорителят Андрей Иванов.

В разговор с "Фонтанка" той подчертава, че въпросният енергоизточник "не представлява ядрен реактор, там не е имало верижна реакция, става дума за радиоизотопен термоелектрически генератор, или по-просто казано, за батерийка". Но когато разговорът преминава към това дали има радиационно замърсяване на морето, той отказва коментар, защото ракетните изпитания са организирани от отбранителното министерство. Районът на полигона във водите срещу село Ньоноска е закрит за корабоплаване за 1 месец и по неофициални данни там се намира кораб, специализиран в събиране и почистване от радиоактивни отломки.

Днешната евакуация на селото бе отменена снощи няколко часа след като бе разгласена от местните медии. ("Дневник")