Януш Бугайски: Единствен ЕС може да помогне на Западните Балкани

Страните не трябва да губят европейската си перспектива, защото в кризи демокрациите са по-устойчиви от диктатурите

Януш Бугайски

Януш Бугайски

Балканите могат да очакват голям икономически спад през следващите месеци, а ЕС ще има важна роля за подпомагане на икономическото възстановяване. Това казва американският анализатор Януш Бугайски. По думите му никоя друга сила няма ресурсите да помогне значително на региона, въпреки дезинформацията, която разпространяват Китай и Русия.

В интервю за черногорския в. „Побjеда“ експертът по Балканите заяви, че има много дезинформация за новия коронавирус и че не всичките идват от Китай или Русия, защото и на Запад има много теоретици на конспирация. Но е факт, че Пекин и Москва се опитват да се възползват от объркването и страхът, за да докажат, че Европейският съюз и НАТО се провалят.

„В действителност и Китай, и Русия не успяха да преминат теста, защото прикриват степента на заразата и в двете страни. Гражданите на Западните Балкани не трябва да губят европейската си перспектива, защото в държави, които искат да бъдат алтернатива на ЕС – Китай и Русия – положението е много по-лошо. И накрая, демокрациите са по-устойчиви на кризи от диктатурите“, категоричен е Януш Бугайски. 

(източник: БГНЕС)