Ясен Тодоров: Изваждането на Следствието от прокуратурата ще скопи службата и вероятно ще бъде ликвидирана

Ясен Тодоров

Ясен Тодоров

Зам.-шефът на Националната следствена служба Ясен Тодоров коментира пред BGonAir изваждането ѝ от структурите на прокуратурата на първо четене в парламента. "Има заложен капан за следствието. След ликвидирането на специализираното правосъдие, следващият орган, който ще бъде подложен на много тежък натиск от кръгове, обслужващи организираната престъпност, ще е НСлС. Аз не обвинявам вносителите на този законопроект в парламента, защото и те не осъзнават какво може да се случи. Много по-лесно обаче следствието ще бъде ударено, кастрирано и премахнато, ако е извън системата на прокуратурата. Ако искаме да имаме силни разследващи органи, сегашното положение е по-добро", заяви Тодоров. 

"Функциите на главния прокурор бяха свити. Беше създаден специален орган - Инспекторат към към Висшия съдебен съвет, който проверява всички магистрати, включително и работата на главния прокурор. Нито инспекторите, нито ВСС са подчинени на Иван Гешев. Аргументите на вносителите на закона за контрол на главния прокурор бяха смешни - изрезки от вестници и разпечатки. Аз съм сигурен, че ВСС можеше да отстрани и този, и предишния главен прокурор, ако е направил нещо нередно", каза още Тодоров.

Той коментира и идеята на Министерския съвет съдия да разследва обвинител номер едно в държавата: "Ако председателят на Върховния касационен съд е страна по търговско гражданско дело или е подсъдим, какъв трябва да е съдебният състав? Да направим следователи и прокурори ад хок съдии, за да бъдат те независими. Влизаме в тежък омагьосан кръг. Излиза някаква презумпция, че всички магистрати са зависими, което не е вярно. Ако се наложи да разследвам главния прокурор, но имам сантимент към него или го мразя поради някакви лични причини, трябва да си направя отвод. Ако не го направя, означава, че си гледам работата и не ме интересува кой е срещу мен. Аз споделям становището на Конституционния съд, който казва, че няма никаква пречка разследването да се води от всеки прокурор, от чиято компетентност е евентуално извършено престъпление. Ние се водим от безумна презумция, че главният прокурор заема поста, за да извършва престъпления от първия ден в продължение на 7 години. Може никога да не се наложи да бъде разследван. Това не е детска градина - днеска ще го напишем така, но утре ще го скъсаме, защото не ни харесва. Става въпрос за закони. Конституцията не е книжка за оцветяване. В момента, в който радетелите на съдебната реформа някой ден излъчат свой кандидат, всичко с прокуратурата вече ще е ок и главният прокурор няма да е никакъв проблем".