Йенс Столтенберг ще се срещне със Сергей Лавров

Йенс Столтенберг

Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че планира да проведе разговори с руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на Мюнхенската конференция за сигурност, предава TACC.

"Ще се срещна с много лидери тук, включително външните министри на Китай и Русия, президента на Украйна Владимир Зеленски и други", каза той пред журналисти в Мюнхен в петък. Освен това, според Столтенберг, той ще проведе разговори с президента на Афганистан Ашраф Гани, за да обсъдят ситуацията в тази страна.

Международната конференция по сигурността бе открита в петък в административния център на Бавария. 56-ият форум посреща около 800 участници - политици, представители на бизнеса и академични кръгове, както и организации за правата на човека от цял свят. Русия е представена от министъра на външните работи Сергей Лавров.

Общо около 35 държавни и правителствени ръководители, близо 100 министри на външните работи и отбраната ще участват във форума. Конференцията се провежда в Мюнхен в Bayerischer Hof при повишени мерки за сигурност. Районът в центъра на града до хотела традиционно беше изцяло обграден от служители на реда. В охраната на мероприятието участват приблизително 3,9 хиляди полицаи.