Йоханес Хан за Западните Балкани: 2025 година е амбициозна, но не и нереалистична за присъединяването към ЕС

Това заявява в интервю за германския вестник Handelsblat комисарят по разширяването на съюза

Йоханес Хан

Йоханес Хан

„2025 година е амбициозна, но не и нереалистична цел за присъединяването на Западните Балкани към ЕС.“ Това заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в интервю за германския вестник Handelsblat, цитиран от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini и Агенция "Фокус". 

"По отношение на условията на приемане в момента Сърбия и Черна гора са най-напреднали по отношение на броя на главите. Но Македония също има добри шансове да се изравни с тях след разрешаването на спора за името с Гърция ", заяви Хан, като добави, че "2025 е амбициозна, но не и нереалистична цел за членство в ЕС на първите страни от Западните Балкани. " 

"Не искам да споменавам дати", каза Хан. Той обаче призна, че "2030 г. ще бъде твърде далеч, за да могат страните кандидатки да се мотивират да увеличат усилията си". 

"Става дума и за доверието в ЕС", добави Хан. "Когато кандидатките напредват, ние също трябва да отговорим!" 

„Бившата югославска република Македония има "добри шансове" да навакса в преговорите за членство в Европейския съюз, след като се приложи споразумението за името с Гърция“, заяви комисарят по разширяването.