Йоко Оно издаде нова версия на песента на Джон Ленън "Imagine"

Записът е част от новия албум на Оно, озаглавен Warzone

Джон Ленън и съпругата му Йоко Оно

Джон Ленън и съпругата му Йоко Оно

Йоко Оно издаде нова версия на известната песен на Джон Ленън Imagine точно 47 години след като тя участва в създаването й, пише "Гардиън".

Записът е част от новия албум на Оно, озаглавен Warzone. В него 85-годишната изпълнителка прави съвсем нов аранжимент, който започва в ембиънт тоналност, докато не се включва известният мотив на пиано.

Доскоро песента бе подписвана единствено с името на Ленън, но Оно бе добавена като неин съавтор през 2017 г. Ленън признава, че тя допринася за написването на песента в интервю от 1980 г.: "Много от нея - текстът и концепцията - дойдоха от Йоко. Но тогава бях по-голям егоист, малко по-мачо и някак пропуснах да спомена нейния принос. Но беше точно от "Грейпфрут", нейната книга."

Подробно изследване на историята около създаването на известния първи самостоятелен албум на Джон Ленън от 1971 година се съдържа в книгата Imagine John Yoko, която излезе на английски език миналата година. Луксозното издание е съставено и курирано изцяло от Йоко Оно и съдържа непубликувани до този момент архивни кадри, ръчно писани бележки, както и спомени на близки и приятели.

Албумът Warzone включва и други нови версии на песни, които Оно първоначално пише между 1970 и 2009 година. Оттогава насам тя се занимава основно с визуално и концептуално изкуство. През 2016 година представи първата си постоянна инсталация Skylanding. Mеждувременно дублира с гласа си и една от ролите във филма на Уес Андерсън от 2018 г. "Островът на кучетата" (Isle of Dogs), изпълнявайки учен на име Йоко Оно.