Йорданка Фандъкова: Към момента не се налага затваряне на детските градини

Към момента не се налага затваряне на детските градини. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Мерките ще се оценяват спрямо ситуацията с броя на заразените. Днес новорегистрираните положителни случаи с COVID-19 в София са 1085 души.

"Най-важното остава спазването на мерките", призова тя. Никоя система не може да издържи, ако хората си останат у дома", алармира още Фандъкова.

"Виждате, че мерките се налагат заради увеличаване броя на заразените, които днес в София пак са много. С трима повече са пациентите, настанени на интензивно лечение. Това ни тревожи. Надявам се всички граждани да се включат активно в спазването на мерките", каза Фандъкова.

Тя потвърди, че гимназистите преминават към дистанционно обучение за две седмици, както гласи заповедта на здравния министър от късно снощи. Мярката влиза в сила от утре - 29 октомври.

Според кмета на столицата не се налагат допълнителни мерки, извън разписаните от проф. Костадин Ангелов.

"Лично аз смятам, че преминаването към дистанционно обучение трябва да се случи внимателно. В детските градини това е изключително неудобство за родителите, но ще реагираме спрямо ситуацията.", каза още тя.

"В трите многопрофилни градски болници леглата, отделени за болни, са запълнени, във Втора градска болница е открито допълнително отделение за прием на заразени с COVID", обобщи Фандъкова.