Йотова: Русия трябва да бъде принудена незабавно да спре военните действия

На "Дондуков 2" следят събитията

Илияна Йотова

Илияна Йотова

Първи коментар беше направен днес от президентската институция за обявената вчера от руския президент Владимир Путин частична военна мобилизация в Русия, с което Кремъл ескалира войната си в Украйна, предаде БНР.

Вицепрезидентът Илияна Йотова каза днес във Велико Търново, че Русия трябва да бъде принудена незабавно да спре военните действия.

Йотова увери, че на "Дондуков 2" много внимателно следят и анализират събитията и че президентът Румен Радев ще реши дали и кога да бъде свикан Консултативният съвет за националната сигурност:

"Смятам, че на този етап служебният кабинет добре си върши своята работа. Както виждате всички необходими министерства са на бойна нога. Ако се наложи, може да се свика и Народното събрание, но преди това трябва да бъдат изчерпани всички други форми. В такава ситуация един от най-лошите съветници е паниката.“
 
Министерството на външните работи публикува снощи кратка позиция, в която се казва, че ядрената реторика и така наречените "референдуми" в 4 украински области засилват необходимостта от последователна подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна.