ЮНЕСКО: 139 пострадали културни обекта от началото на конфликта в Украйна

Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) е установила, че 139 културни обекта в Украйна са пострадали от началото на специалната операция на руските военни.

"Към 30 май ЮНЕСКО потвърждава, че от 24 февруари насам 139 обекта са повредени: 62 религиозни здания, 12 музея, 26 исторически сгради, 17 сгради, предназначени за културни дейности, 15 паметника и 7 библиотеки", се казва в изявлението.

В същото време организацията подчертава, че "нито един обект от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО не е бил разрушен". Въпреки че това са предварителни данни, списъкът на увредените културни обекти се проверява и актуализира редовно. Повечето от включените в списъка обекти се намират в Харковска (40), Донецка (38) и Киевска (26) област.

Днес френското външно министерство съобщи, че ALIPH, чийто съосновател е Франция, е отпуснала пакет от финансова помощ в размер на 2 млн. евро за проекти за опазване на украинското културно наследство. Министерството на външните работи увери също, че републиката, съвместно с украинското посолство и секретариата на ЮНЕСКО, осигурява редовен мониторинг на състоянието на културното наследство в Украйна. /БГНЕС