ЮНЕСКО „дерусифицира“ борша, вече е украински

снимка: Уикипедия

снимка: Уикипедия

Световната организация ЮНЕСКО е записала в списъка на световното културно наследство популярния украински борш като украинско блюдо.

Новината съобщи министърът на културата на Украйна Олександър Ткаченко, който обяви победа на Киев в “боршевата война” с Москва. Заместник-министърът на външните работи на Украйна Емина Джапарова пък написа “Украинският борш беше дерусифициран.”

Световната организация е взела решение по време на петото извънредно заседание на Международния комитет за защита на нематериалните културни традиции на 1 юли по настояване на Украйна поради необходимостта от незабавна защита. Киев настояваше ЮНЕСКО да вкара в списъка “Културата на приготвяне на украинския борш”.

Войната за борша започва още преди нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, припомня Offnews.bg. Киев подава заявка за вписването на традиционното блюдо през март 2021 година. Престрелки има обаче много по-рано, като още през 2019 в един от официалните акаунти на Кремъл в социалните мрежи е написано, че “боршът е една от най-известните и любими храни на руснаците”. През октомври 2020 година обаче украинският борш влиза в националната листа на културното наследство и дори френският кулинарен пътеводител Michelin поднася извинения на Киев, че е споменал в свое издание блюдото като руско.

Решението на ЮНЕСКО предизвика гняв в Русия, а първа израз на емоциите си даде говорителката на МВнР Мария Захарова, която написа:

“Олександре, украинският борш беше признат за нематериална ценност, която трябва незабавно да бъде защитавана. Жалко, по-рано просто го ядяха. Нашият борш не се нуждае от защита, а подлежи на незабавно и пълно унищожение в чинията. За да покажа върху кулинарния пример какво е това “съвременен украински национализъм” ще дам един факт: хумусът и пилафът са признати за национални блюда на няколко народа. Но както разбирам, всичко е подложено на украинизация. Кое ще е следващото? Да се признае свинското за “украински национален продукт”? И между другото, на забележките на националистите, ненавиждащи всичко руско. От първите споменавания на борша в пътните бележки на търговеца от Данциг Груневег 1584-1585 година следва, че това е блюдо на руските жители на Киев.”