Юрист: Президентът наруши процедурата за избор на главен прокурор, като очерта профил на очаквания кандидат

Очаквам и да наложи вето, заяви Марин Киров от Европейския институт за държавата и правото

Марин Киров

Марин Киров

Иван Гешев получи подкрепата на ключовата Комисия по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС и очакваната подкрепа от Етичната. Те единодушно гласуваха, че той притежава необходимите професионални и морални качества да заеме най-ключовия съдебен пост. Предстои Гешев да получи тази оценка и от представителите на цялата прокурорска колегия, които го номинираха и ще обсъждат неговите качества на 9 октомври преди ключовото гласуване на ВСС на 24 октомври. Междувременно има продължаващи с различен интензитет протести срещу тази кандидатура, както и критични позиции. Вчера самият Гешев се позовава на едно проучване на "Отворено общество" за избора на главни прокурори, за да заключи, че това е най-прозрачната процедура в Европа. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви вчера, че "ако се наложи, ще гласува и два пъти за кандидатурата на Иван Гешев", защото за него "това е добрият главен прокурор".

Юристът д-р Марин Киров от Европейския институт за държавата и правото коментира пред БНР етапите в процедурата за избор на главен прокурор.

"Главният прокурор не е в правно положение да отправя каквито и да било предупреждения към президента. Тук говорим за друго. Например каква е целта на протеста срещу кандидатурата на г-н Гешев. Може би една от целите е тя да бъде оттеглена или да не бъде гласувана от ВСС. И тук главният прокурор коментира, че няма как да бъде оттеглена самата кандидатура. В началото Гешев беше представен като милиционер, който се е събудил за една нощ кандидат за главен прокурор. Всъщност се оказа след докладите на комисиите, че това е един магистрат с подкрепа в гилдията, с експертиза и качества, магистрат, който може да комуникира и с научната, и с експертната общност", посочи юристът.

Според Киров това вероятно е напрегнало конкретна политическа и бизнес общност – медийните кръгове, които обслужват тази политическа общност.

"Проблемът на тези кръгове, които припознаха протеста и стоят зад него, защото никой не отрича, че в протеста вероятно има и гражданска енергия, но ясно си личи и политическата енергия. Проблемът на тези кръгове на политици и на медийни босове е, че сякаш те си представяха в годините как диктуват правилата в тази система, как подреждат свой състав на ВСС. От там идва неприемането на всеки друг, който не е посочен от тях. Аз това виждам в протеста", коментира Киров.

Той смята, че е преувеличена ролята на главния прокурор относно поставянето на чадъри.

"Виждам, че протестите поставят политически искания. И в това е по-големият проблем. Но протестът поставя политически искания – за смяна на процедурата, за смяна на кандидата, за номинация от неправителствения сектор. Т.е. политици, които не са в парламента, се опитват чрез улицата да напишат правилата."

Иронията и раздразнението на Иван Гешев към протестите, номинацията само на един кандидат, както и дали не е проблематична подкрепата на МВР, Марин Киров коментира така: "Процедурата, по Конституция, допуска и възможност за една кандидатура. Процедурата не страда от пороци, тя върви изцяло по Закона за съдебната власт. Тази процедура беше одобрена от ЕК и е част от отбелязания напредък".

По отношение на това дали президентът би могъл "да наруши тази хармония", налагайки вето, Киров смята, че президентът вече я е нарушил, когато преди стартирането на самата процедура е организирал изслушвания и разговори с представители на различни институции, очертавайки профил на очаквания кандидат. 

"Очаквам президентът да наложи вето, но това е част от процедурата, затова казвам, че няма предначертаност", каза още юристът.