Юрий Борисов: Да, давал съм информация на Решетников - колко струват дините на "Женския пазар"

Юрий Борисов

Юрий Борисов

Бившият главен редактор на вестник "Дума" и секретар на движение "Русофили" Юрий Борисов отговори на въпроси на Нова телевизия за вчерашния арест по повод съмненията, че е шпионирал в полза на руската държава.

"Четири часа ми задаваха два въпроса - дали съм давал информация на Русия и какво съм получил в замяна. Аз пък настоявам за факти, които да навеждат на мисълта, че изпълнявам шпионска дейност, защото в противен случай такъв подход е страшен - да те обвинят в шпионаж. Питаха ме получавал ли съм пари. Министърът на вътрешните работа каза, че има достатъчно данни да бъде възбудено това процесуално следствие. Аз искам само един факт да ми се каже", заяви Борисов. 

"С ген. Решетников  се познаваме във връзка с дейността на движение “Русофили”, с православни дейности. Той е един пенсионер. Не мога да разбера защо този контакт се поставя, че е нещо криминално. Ние с него сме коментирали нагласи на обществото на база на социологически проучвания. Като сдружение нас ни интересуват тези неща. Тази социология може да е била коментирана с Решетников, но не виждам нищо лошо в това", добави той.  "Сложни разговори с него не съм водил. Диалозите ни са били обикновени. Да, давал съм информация на Решетников - за цената на дините на "Женския пазар". Какво значи информация?", запита Борисов. 

Той обясни, че е разпитван за конкретно проучване, направено между  2011-2014 г.

„Социологическите изследвания не са евтини. Има едно социологическо изследване, което, когато аз бях главен редактор, беше поръчано и платено от фирмата, която издава вестника. Движение „Русофили” има различни дейности. От едни хора се взимат дарения за паметници, от други – за изучаване на руски езици, трети – за фестивали”, заяви Борисов по повод финансирането на движението.

По повод познанството му с Константин Малофеев, Юрий Борисов заяви, че няма информация той да се е интересувал от дейността на движение „Русофили”. „Не съм поддържал никакви контакти с него, но дори и да бях, не знам какво общо има това”, добави той.

"Имам следи по китките, но не знам от белезници ли са или от какво. Защо не ми снемат информацията от телефона, а трябва да бъде конфискуван? Не знам какво се случва с Николай Малинов, нямам връзка с него", каза в заключение Борисов. 

***

Днес се очаква Специализираната прокуратура, ДАНС и МВР да дадат повече информация по разследването за шпионаж, което водят от началото на юли. Вчера бяха разпитани няколко души от ръководството на Национално сдружение "Русофили", сред които секретарят му Юрий Борисов и председателят Николай Малинов. Първоначално се появиха информации, че те са били задържани. По-късно стана ясно, че Борисов е бил разпитван в качеството му на свидетел и привечер е бил освободен. Николай Малинов обаче е бил задържан за 24 часа. От прокуратурата уточниха, че засега по разследването не са повдигнати обвинения. То се води по член 105 от Наказателния кодекс, според който поставилият се в услуга на чужда държава или чужда организация, за да й служи