За предателство срещу България цар Самуил избива рода на брат си Арон

За предателство срещу България цар Самуил избива рода на брат си Арон

Тежка семейна драма оставя кървав отпечатък върху рода на една от най-трагичните царски фамилии на България. Според хроникьорите на днешната дата през далечната 987 г., по нареждане на Самуил е убит брат му Арон, обвинен в сътрудничество с византийците.

Арон (или Аарон) е български болярин, трети син на комит Никола и брат на българския цар Самуил, и на комитопулите Мойсей и Давид. Мойсей загива при обсадата на Серес. Върху Самуил тежи съмнението, че той е поискал смъртта на Давид, убит от наемници край Преспа.

След смъртта на Давид и Мойсей, император Василий решава да сключи мирен договор с Арон, най-възрастния от братята, който включва сродяване и отстраняване на Самуил от царския трон. Арон избира за своя жена сестрата на Василий II. От Цариград е изпратен севастийският митрополит, който обаче вместо сестрата на императора води неизвестна никому жена (наречена от някои хронисти проститутка). Арон веднага разкрива измамата и нарежда митрополитът да се обезглави, а главата му да бъде пратена на Василий II.

Византийският император разбира за стореното, събира армия и се насочва към прохода Траянови врата, преминава го и достига Средец, който обсажда. Обсадата продължава 20 дни, но византийците претърпяват поражение от българите. Василий II побягва и поради несъобразителност минава отново през Траянови врата. Там обаче войните на Самуил, притекли се на помощ на брат му Арон, вече го чакали. Почти цялата византийска армия е унищожена или попада в плен. Самият император по чудо оцелява.