За ужас на Путин още 30 единици HIMARS и MLRS потеглят за Украйна

Според споразумение със съюзниците в Украйна се очаква да бъдат прехвърлени още 25-30 единици HIMARS и MLRS. Новината съобщи в Telegram ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак. Шефът на офиса на Володимир Зеленски подчертава, че сега ключовият въпрос е логистиката на доставката на ракети за РСЗО.

"След среща с президента, кабинета и правителствения екип председателят на Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ Адам Смит в интервю за медиите назова броя на HIMARS и MLRS, които САЩ и съюзниците ще прехвърлят на Украйна. Сега става дума за 25-30 единици и голям брой боеприпаси за тях. Ключовият въпрос сега е логистиката на доставката на ракети за РСЗО и аз ще бъда добре разбран тук от военните", посочи Ермак.

Ермак уверява, че тази логистика е и ще бъде систематична, за да се гарантира стабилната и ефективна работа на HIMARS в различните части на фронта.

На 23 юли Ермак заяви, че Украйна се нуждае от поне 50 ефективни ракетни системи за многократно изстрелване - като американските HIMARS - възможно най-скоро. По-рано пък министърът на отбраната Алексей Резников заяви, че ВСУ се нуждае от поне 100 ракетни артилерийски системи HIMARS и M270 за ефективна контраатака и прелом във войната.

Съединените щати вече са доставили 12 системи HIMARS на Украйна, а тази седмица обявиха намерението си да доставят още четири такива системи. По-рано беше съобщено, че САЩ и съюзниците им са обещали да доставят на ВСУ общо над 20 такива системи.