Заев идва в София, Радев очаква "активен политически диалог"

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Перспективата за постигане на реална стъпка напред в процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония беше във фокуса на днешната среща между премиера Зоран Заев и българския президент Румен Радев в края на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Премиерът Заев се договори за посещение в София, което трябва да се проведе тази седмица. Според изявление на правителствената пресслужба българският президент Радев подчерта принципната и непрекъсната подкрепа за бъдещето на Република Северна Македония в ЕС, както и очакванията на България за директен и активен политически диалог, чрез който да се отварят въпроси по взаимно отношения.

„И Румен Радев, и Зоран Заев подчертаха положителния знак в отношенията между двете страни, който държавните глави на Република България и Република Северна Македония постигнаха с общото си посещение през май в Рим и Ватикана, за да отдадат почит на светите братя Кирил и Методий“, се казва в изявлението.

На срещата, както беше заявено, беше подчертана общата воля за постигане на устойчиви резултати в изграждането на добросъседски отношения между България и Северна Македония, за да се отговори на очакванията на гражданите и в двете страни.

Двустранното партньорство в областта на сигурността и отбраната, както и възможността за разширяване на сътрудничеството в областта на военното обучение и обмен на курсанти между двете страни, също бяха сред темите, обсъдени в Брюксел от премиера Заев и българския президент Радев.

На срещата присъстваха и заместник министър-председателят, отговарящ за европейските въпроси, Никола Димитров, министърът на външните работи Буяр Османи и министърът на отбраната Радмила Шекеринска, както и министърът на отбраната на Република България Георги Панайотов./БГНЕС