Загиналият под Олимп е един от най-добрите играчи по водна топка

Мартин Киров е внук на Иван Ковачев – Дембо, голяма фигура в българската водна топка

Мартин Киров

Мартин Киров

Един от най-добрите български играчи по водна топка Мартин Киров почина вчера в болница в Гърция, след като падна при изкачване на планината Олимп в Северна Гърция. Tой е бил част от малка група българи, които се опитвали да изкачат труднодостъпната местност Кофто.

Киров се е отделил от групата, подхлъзнал се е и е паднал и въпреки усилията на спасители и лекари, по-късно почина.
 
„Това, което ни беше дадено от гръцката спасителна служба в района на планината Олимп е, че става въпрос за туристи - планинари, които са се самоорганизирали. Решили са да посетят планината по определен маршрут. В последствие, според тяхна информация, са решили да посетят и други места. Попадат в местността Кофто. Очевидно ги е привлякла с красотата си и трудната достъпност и това ги е подвело в крайна сметка”. заяви генералният ни консул в Солун Румен Лозанов.
 
„Това, което ни беше казано от спасителната служба и първоначално  е съобщено от единия от групата е, че Мартин Киров се е подхлъзнал по пътека в маршрута”, посочи още Лозанов.
 
По думите му трасето се намира на 2300 м надморска височина.
 
„Известно е сред планинарите с това, че е сложно – често е заснежено и влажно. Въпреки това, бързо са се отзовали спасителните екипи в района и веднага е оказана помощ. Това, което е забавило транспортирането на нашия гражданин, е необходимостта от действия на специален, в случая е бил военен хеликоптер, поради голямата надморска височина”, каза още генералният консул.
 
Мартин беше един от най-добрите български играчи по водна топка от набор 1994 г. Два пъти игра на финали на европейско първенство за юноши – в Щутгарт 2010 и Риека 2011. Носител на Купата на България за мъже с отбора на Славия за 2010 г. В последните няколко години беше помощник треньор на Ангел Бенински в детските отбори на „белите“, като успоредно с това играеше успешно в мъжкия отбор на клуба.
 
Мартин е внук на Иван Ковачев – Дембо, голяма фигура в българската водна топка. Ковачев, също покойник, изведе през 1991 г. младежкият национален отбор до историческото шесто място на световното първенство в Лонг Бийч, САЩ. Ковачев бе начело на тима на Славия през 2010 година, когато мъжкият отбор спечели засега последния си трофей – Купата на България, а в състава тогава беше и 16-годишният му внук Мартин.