Зам.-министър на отбраната отстоява гъвкаво „безперспективността” на сделката за F-16 (8+8)

Докога внедрени „троянски коне” в политиката, армията и сигурността ще са водещи лица в управлението на евроатлантическа България

Атанас Запрянов

Атанас Запрянов

Антон Антонов

Рано, тази утрин , на 18 октомври 2020 г., по БНР, в популярното предаване „Неделя-150“, гастролира генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов, дългогодишен зам.-министър на отбраната на „натовска“ България. Темата беше сделката с  американските F-16, по конкретно възможността да бъде завишена  бройка от 8 F=16 с още 8 изтребители, пречупено през посещението на министър Каракачанов в САЩ, в чиято група беше и ген. Запрянов. 
Във Вашингтон беше подписана „Пътна карта“ за сътрудничество в областта на отбранатаq със срок от 10 години между България и САЩ. Това е станало по време на срещата на министрите на отбраната Красимир Каракачанов и Марк Еспър. 

Подписаната „Пътна карта“ потвърждава стратегическото партньорство между двете държави. България ще получи помощ за развиване на гражданската подготвеност и военен капацитет по чл. 3 от договора за НАТО, който е свързан с изграждането на отбранителните способности при въоръжено нападение. Декларира се задълбочаване на сътрудничеството в Черноморския регион. Целта е ефективно възпиране и противодействие срещу външни заплахи и предизвикателства по море и въздух. Предвижда се сътрудничество в областта на киберсигурността, съобщи БНР, позовавайки се на съобщение от военното министерство. 

Наистина, срамно е, че 31 години след 1989 и 16 години след приемането ни в НАТО българската армия още е с базовото оборудване от времето на Варшавския договор!

И както вече стана широко известно пръв генерал-майор Димитър Петров и то чисто нов - като генерал и командващ ВВС, подскочи срещу Сделката „8+8“, като заяви,  че „нямаме база и летци за още 8 F-16. Ето по-конкретно какво заяви новият шеф на ВВС: 

„Намерението на българското правителство да закупи още 8 нови самолета F-16 трябва да бъде добре обмислено”, заяви пред БНР генерал-майор Димитър Петров, който официално встъпи в длъжност от понеделник. "Позицията на Мечо Пух, колкото повече, толкова повече - при такива сериозни неща като бойната авиация, не винаги дава добър резултат", категоричен е той.

Последваха трисмислени тълкувания и на други генерали….Интересно, че всички тези генерали, намират ефир, пред държавното БНР? За да стигнем днес до многословесността на ген. Запрянов, който активно и горещо защити новопроизведения, и новоназначен от президентът/също военен  летец/, ген. – Петров, в антитезите му свързани с превъоръжаването на БА с американските самолети.

Добре е, да си припомним, част от военната биография на /о.з./генерал Запрянов…

„През 1974 г. се дипломира като магистър-инженер с профил „Свързочни войски“ във Висшето народно военно училище „В. Левски” – гр. Велико Търново и е отличен като първенец на випуска. През 1982 г. придобива магистърска степен по военно дело във Военна академия по свръзките „Будьони”, Санкт Петербург, Русия, завършва с отлична диплома и златен медал. Магистър е по „Стратегическо ръководство на въоръжените сили“ в Генерал-щабния факултет на Военна академия „ Г. С. Раковски” през 1995 г.

В академичното си и офицерско развитие е преминал с пълно отличие курс за главен информационен мениджър и мениджър по защита на информационната инфраструктура през 2001 г. в Колеж по управление на информационните ресурси на Националния университет по отбраната, Вашингтон, САЩ, където е номиниран за випусник в Залата на славата на Колежа. Атанас Запрянов също е преминал курс за офицери, работещи в НАТО в Колежа на НАТО в Рим.“ Кой е „истинският“ отличник – предишният или настоящият? Или просто човекът продължава да служи? Но на кого? Разкрачът не е военна стъпка!

Коментарите са излишни…

Защото не просто е дошло време, а незабавно се налага, когато утре, тръгнем на поредните избори, да погледнем, да премислим кого избираме в българския и европейския парламенти! 

Докога ще ги пълним с поредните разноцветни стада „троянски кончета“ – деца и внуци на номенклатурната олигархия, както през всичките тези, изминали 30 години. Това не ели Абсурдно вече! Защото, „те“ ще изберат следващото правителство, което отново ще бъде слугинаж на нашите и руски олигарси… А днешните офицери и генерали, когато излязат от армията или властта, веднага се вливат в редовете, на работещите, за БСП/БКП? Защо ли?

На тези ли днешните „генерали“, като тръгнем от най-високостоящите, разчитаме за нашата национална, европейска и още евроатлантическа сигурност? 

Защото истинските офицери и най-вече генерали никога не се изказват политически, а говорят само като военни, които служат на държавата си, там където са! 

И, господа генерали – финално. Добре е да не забравяте, че днес България е член на НАТО и ЕС, с всичко което следва от това - по устав, договорни партньорски задължения и закони!