Зам.-председател се чуди: Българските граждани не са разграничили БСП от статуквото

БСП не подведе с нищо гражданите. Това каза зам.-председателят на партията Ирена Анастасова за предаването „Това е България“ нРадио „ Фокус“.

Според Ирена Анастасова основният извод след изборите е, че българските граждани не са разграничили БСП от статуквото, а са я възприели като част от него. Тя твърди, че последните 4 години БСП е била единствената реална опозиция в Народното събрание.

Според нея една от причините за ниския резултат на БСП на изборите е, че голяма част от по-възрастните хора не са излезли да гласуват заради страха от корона кризата, която е била умело управлявана от политическа гледна точка. Според нея в настоящата ситуация оставка на лидера на партията би било безотговорно поведение.

„Аз не смятам, че председателят на партията в тази ситуация трябва да подава оставка, и ще ви кажа защо. Личен проблем с оставката на г-жа Нинова, доколкото аз я познавам, не съществува. Тя е избрана за председател на партията преди 5 месеца с гласовете на около 80% от всички партийни членове, които казаха, че тя трябва да е председател на партията. Сега кои хора искат нейната оставка? Тези, които по време на цялата кампания за пряк избор на председател, работиха активно не само срещу нея, но и срещу интересите на партията. Така че на този етап, когато предстоят разговори между политическите партии, които влязоха в това Народно събрание, разговор за бъдещето на страната, за това какво правителство ще имаме, с какви приоритети ще бъде НС, да се обезглави партията е крайно безотговорно. В тази ситуация интересите на страната са далеч по-напред от интересите на партиите.“

Ирена Анастасова коментира още, че изчистването на партията от задкулисието, от обвързаностите, което е било приоритет в партийната работа в последните 4 години, също е оказало влияние.