Заплахи за публичен линч разубедиха Роман Полански да присъства на церемонията за наградите "Сезар"

Неговият филм "Офицер и шпионин" получи 12 номинации

Роман Полански

Роман Полански

Режисьорът от френско-полски произход Роман Полански няма да присъства на 45-ата церемония за филмовите отличия „Сезар“ - френския еквивалент на наградите "Оскар". Тя ще се проведе в петък, в парижкия театър Театър дю Шатле. Режисьорът взе решението, след като стана ясно, че феминистки възнамеряват да протестират срещу получените от неговия филм „Офицер и шпионин“ 12 номинации, предаде АФП. 

„От няколко дни се питам дали да отида на церемонията за наградите „Сезар“, заявява Полански в свое комюнике. „Въпросът, който по-скоро си задавам, е как бих могъл да отида. Какво ще се случи въпросната вечер, се знае предварително. Активистки ме заплашват с публично линчуване. Някои оповестиха, че ще участват в протестни демонстрации, докато други възнамеряват да превърнат събитието в трибуна за борба срещу критикуван начин на управление. Това може да заприлича повече на симпозиум, отколкото на празник на киното, на който се връчват награди на най-големите таланти“, аргументира се той.

Режисьорът отбелязва, че с голямо съжаление е взел решението да не присъства на церемонията.  

Атмосферата на тазгодишната церемония е напрегната, след като наскоро ръководството на френската Академия на филмовите награди „Сезар“ подаде колективно оставка в обстановка на критики за непрозрачност в управлението на институцията и спор около Роман Полански, който е издирван в САЩ заради изнасилването на 13-годишно момиче през 70-те години.