Демонтажът на паметника пред НДК буксува, червен активист сипе обиди /СНИМКИ И ВИДЕО/

Нарече паметника на жертвите на комунизма - паметник на фашисти и убийци.

Започна демонтажът на паметника "1300 години България" пред НДК, поне формално. Работата буксува, действа се почти незабележимо. Още от сутринта работници уж започнаха да демонтират остатъците от монумента , но досега нищо не е мръднало.

Един 130 тонен кран „Марица“ се помръдна едва в 13.05 ч., колкото да придвижи напред куката, но после пак замръзна.  Режат се на ръка металните пластики, за да бъдат отделени от тялото на паметника и да не каже някой, че се разваля социалистическото изкуството.

Двадесетина журналисти чакат от часове първата фигура да  бъде вдигната. Пипа се много внимателно, почти незабележимо, а само колите на работниците, паркирани при паметника са 6. На всеки въпрос те отговарят, че нищо не знаят, а дама от общината също не благоволи да даде някакво обяснение.  Срокът за демонтирането на паметника е 30 дни.
Пластиките са произведения на изкуството, като ще бъдат запазени и изложени в Националния исторически музей, обясниха запознати. 
Бившият общински съветник от БСП Николай Белалов дойде да снима и обвини институциите взели решението за „талибани“. Заяви, че така ще дойде ред и на паметника на жертвите на комунизма, после на други паметници, ако я карат така. Обяви, че никой в Европа не руши паметници, само талибаните в Афганистан.  На наша забележка, че в Полша и Чехия демонтират тези на съветските войски, заклейми и тамошните хора като талибани. Нарече паметника на жертвите на комунизма паметник на фашисти и убийци, за което малко оставаше да отнесе шамари от ядосани граждани.   Преди това той обясни, че на мястото на паметника не е имало войнишки мемориал.

Около него гравитираха двамата-трима , които отново протестират за запазване на паметника „1300 години България”.  Ветеранът-строител Лако Лаков се разпени и отправи неясни закани. Минувачи започнаха да го обвиняват в пристрастие към комунизма.  Една дама , която обясни, че преподава естетика в НБУ, се жалваше, че губим социалистическата естетика. Към Белалов по-късно се присъедини депутат от БСП, който го отведе в неизвестна посока. Мъчителното и незабележимо демонтиране на паметника продължава и в момента.

Повечето минувачи се изказват негативно за паметника, установи наше допитване. Чуждестранни туристи също се намесиха в патакламата. Холандска група го определи като грозотия, а японски туристи побързаха да се снимат с монумента, който отива в историята. Поне на теория.

Висеото: ТУК