Започва изграждането на две компресорни станции за "Турски поток" в България

Компресорна станция "Нова Провадия" ще бъде разположена в района на с. Ветрино

След проведена обществена поръчка "Булгартрансгаз" подписа договор с ДЗЗД "ФЕРОЩАЛ БАЛКАНГАЗ" (в което влизат Ферощал Индустрианлаген ГмбХ – Германия, "Главболгарстрой" АД и "Главболгарстрой Интернешънал" АД) за инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на компресорни станции "Расово" и "Нова Провадия". Те са по трасето на "Турски поток" на територията на България, което отскоро се означава от управляващите като "Балкански поток".

С изграждането на станциите ще се повиши налягането по трасето на инфраструктурата от турско-българската до българско-сръбската граница, съобщава Министерството на енергетиката.

"Участието на международни компании гарантира реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура да се реализира в заложените срокове", заяви изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов, цитиран от пресцентъра на министерството.

Всъщност чуждестранното участие в дружеството е едва от 10%. "Капитал" посочва, че последните новини в сайта на Ferrostaal са от 2015 г., а дружеството е част от базирания в Хамбург холдинг MPC Industries. В същото време посочените в документацията на търга управители са част от Deutsche Industrieanlagen, на чийто сайт Ferrostaal Industrieanlagen е посочена като акционер. Последните изпълнени проекти според интернет страницата на Ferrostaal са отпреди няколко години, като няма данни за актуалното финансово състояние, посочва изданието.

Общата стойност на договора е 350 832 437.59 лв. без ДДС.

Декларирани от обединението подизпълнители са: "Солар Търбайнс Юръп С.А." - Белгия, "Турбо Машина България" ЕООД и "Химкомплект Инженеринг" АД.

Компресорна станция "Нова Провадия" ще бъде разположена в района на с. Ветрино и ще се оборудва с четири газотурбокомпресорни агрегата с мощност от по 10 MW всеки. Компресорна станция "Расово" ще се намира в землището на с. Расово, община Медковец и ще се оборудва с три газотурбокомпресорни агрегата с мощност от по 12 MW всеки.

Предвидените компресорни агрегати и за двете станции са най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines, която е лидер в сектора. Те ще бъдат снабдени с нискоемисионни горивни камери, отговарящи на изискванията на най-високите екологични изисквания, се посочва в съобщението на министерството.