Започва разследване срещу отхвърлената френска кандидатка за еврокомисар

Силви Гулар беше за кратко министърка на въоръжените сили

Силви Гулар

Силви Гулар

Започва официално разследване срещу бившата френска министърка Силви Гулар, чиято кандидатура за еврокомисар, предложена от президента Еманюел Макрон, беше отхвърлена от евродепутатите през октомври, предаде ДПА, цитирайки източник в парижките следствени органи.

Кандидатурата на Гулар беше отхвърлена отчасти поради текущи разследвания на изплащане на трудови възнаграждения във френската центристка партия "Демократично движение". Евродепутатите изразиха и притеснения за високоплатена консултантска дейност, която тя е извършвала по същото време.

Гулар, която беше за кратко министърка на въоръжените сили, заяви пред европарламента, че очаква да бъде оневинена по разследването на изплащаните възнаграждения и подчерта, че консултантската й дейност не е нарушила никакви правила.

Започнало е официално разследване срещу Гулар по обвинение в злоупотреба с обществени средства, съобщава източник от френската съдебна система, цитиран от ДПА.

Според мнозина отхвърлянето на кандидатурата на Гулар постави проевропейски настроения президент Макрон в неловко положение, отбелязва ДПА. По-късно Европарламентът одобри втория предложен от Франция кандидат за еврокомисар, Тиери Бретон.