Започва реставрацията на символа на комунизма на Бузлуджа

В укрепването на мозайките ще се включат 18 реставратори от различни институции у нас, Германия, Швейцария и Гърция

Започна стабилизирането на мозайките на паметника "Бузлуджа", станал популярен като една от идеологическите емблеми на комунистическия режим у нас.

В него участва екип от 18 реставратори от Техническия университет в Мюнхен, Националната художествена академия в София, Университета по приложни изкуства в Берн, както и от Неправителствената организация "Диадрасис" от Атина, съобщи Нова телевизия.

Специална подкрепа за осъществяването на проекта са оказали и от Академията по изкуствата в Пловдив, както и от Академията по изящни изкуства в Дрезден.

Внушителният монумент получи 185 000 долара от американската фондация "Гети", за да се изготви план за неговата консервация. Паметникът, който се руши, спечели финансирането с още 10 сгради по света по програма за опазване на паметници на модерната архитектура.

buzliga-608.jpg

Припомняме, че този проект не беше приет еднозначно от българската общественост заради факта, че паметникът "Бузлуджа" е един от символите на тоталитарния комунистически режим у нас. Българите бяха разделени в своята позиция дали той трябва да остане като културен паметник или да бъде променено неговото предназначение. Въпреки острите реакции срещу паметника на раздора, проектът за неговата реставрация и консервация успя да спечели финансиране от американската фондация "Гети".