Започват разкопките на Хераклея Синтика край Рупите

Интересен щрих към античния град е, че в него е станало едно братоубийство

В понеделник започват дългоочакваните разкопки в Хераклея Синтика, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Екипът на доц. д-р Людмил Вагалински възобновява работата си на обекта край с. Рупите, Петричко.

„Най-важното през този сезон е да опитаме да локализираме югозападния ъгъл на форума, на който в момента има паркинг. Така ще можем да изчислим точната квадратура на площада, което ще ни помогне да си изградим представа за истинските мащаби на Хераклея Синтика, за икономическата мощ на града в сравнение с Амфиполис, Филипи, Тесалоника, Берое... Вероятно не само ще съберем нови данни за хронологията, но и ще открием още надписи и скулптури“, прогнозира доц.Вагалински пред Archaeologia Bulgarica.

Парите за тези разкопки са осигурени от кмета на Петрич Димитър Бръчков. Те ще стигнат за три седмици, но има шанс проучването да бъде удължено, ако бъдат отпуснати допълнителни средства от Министерството на културата.

Интересен щрих към историята на античния град Хераклея Синтика край Петрич е това, че е имал свой градски съвет, в типично римски стил е станал свидетел на едно братоубийство, унищожил го земен трус, а Ванга е смятала, че тук и погребан македонски цар.

Античният град, започнал да се разкрива при разкопките през 2007 г., се намира между село Рупите и едноименната местност, където в малката си къщичка леля Ванга приемаше посетители. Петричката пророчица твърдеше приживе, че под Рупите има древен град, унищожен от природен катаклизъм. Преди разкопките античния град бе обект на дръзки иманярски набези, но днес малко по-малко започва да разкрива тайните си.