Заприличахме на съветското политбюро преди смъртта на Сталин, да обяснят на Радев, че държавният преврат е противоконституционен

Георги Коритаров

Георги Коритаров

Георги Коритаров, "Сободна зона", ТВ Европа 

Обстановката у нас прилича на времето и емоциите, които са се разпалвали непосредствено преди смъртта на Сталин във взаимоотношенията на съветското политбюро – интриги, взаимно дебнене, заплахи и битка за власт. 

Битката за власт придобива особени размери и в някаква степен е състояние, което не е познато за актуалните активни поколения у нас. За първи път сме свидетели на институционален опит от страна на държавния глава Румен Радев да подкрепи и да се превърне може би във формален лидер на държавен преврат. Това, което той заговори за полезен път, когато уж „случайно се оказа сред гражданите, на фона на промените в кабинета, беше най-острият акт на подсказване, че протестите ще продължат в много наситена активност. 

Целта на Румен Радев да произнесе призива си, че честни избори ще има само с оставката на Бойко Борисов и на Иван Гешев, означава, че този човек и интереси зад него няма да се спрат. Не само от козметични промени. Това бяха не особено интелигентните очаквани промени в правителството. Каквито и тъпи промени да се правят в кабинета, това е конституционно право на министър-председателя. Скамейката е къса и хора няма. Такива, които едновременно да са, лоялни и интелигентни, да са личности и слуги. Понеже политиката се отдала на това да има интелигентни и слуги, от къде да се намерят тези свободолюбиви хора? Конституционно право е да се управлява със сервилност и посредственост, вместо с култура. Другото е неконституционно – да правиш опит за държавен преврат. Той е представен като демократична и морална революция. 

Едновременната двупосочност към главния прокурор и правителството ще доведе до много изненади. Ако зависи от мен, ще стъпя върху конституцията, ще се изправя пред българския народ, за да му кажа, че в една европейска страна управлението се разгръща на основата на конституцията и на законите, а правителството управлява въз основа на програмата си. То е избрано от еди-колко си души и никаква група от хора, включително и от президента, нямат право насилствено да свалят кабинета и да променят евроатлантическата ориентация на страната. 

Понеже подобни призиви на президента са доказуеми и подстрекателски, ще предприема всички законови средства, за да изолирам този фактор на подбудителство към държавен преврат. България трябва да защити конституционния си ред. Нека тези, които работят с управляващите, да ги посъветват и да им обяснят какво означава да изолираш фактора „дестабилизация“.