Защо Държавният департамент обяви Руското имперско движение за терористи

Расистката организация е все по-голяма заплаха за европейските общества, а в същото време е полезна за Кремъл

Рокси Диксън, The Washington Post

Когато Държавният департамент обяви Руското имперско движение, (руска радикална организация, поддържаща идеята за превъзходството на бялата раса), към терористичните организации, нейните привърженици сметнаха това за чест. 
За лидера на Руското имперско движение (РИД ) това било "вдъхновяващо".
"Награда", написа той в профила си в една от социалните мрежи.
Всъщност, това трябваше да бъде предупредителен американски удар по търпимостта на руските власти към РИД и свързаните с него операции по подготовка на военизирани формирования.
Независимо от парадирането на Воробьов, това със сигурност ще попречи на РИД да създава и поддържа връзки с десни групировки в САЩ и Европа, ще попречи и на усилията им да привличат чуждестранни ултранационалисти в русия за бойна подготовка.
Един от първите поздравили РИД беше Игор Гиркин, бивш офицер от руското разузнаване, военен командира на проруските сепаратисти, обвинен в убийство заради свалянето на малайзийския Боинг над Украйна през 2014 година. Гиркин, известен и като Игор Стрелков, беше и "министър на отбраната и командаващ" на така наречената "ДНР".
Гиркин е в санкицонния списък на САЩ и ЕС. 
Руското имперско движение, което описва себе си като руско православно монархическо движение, често публикува антисемитски постове, както и изявления срещу ЛГБТ.
Темите, които ги вълнуват, включват краха на Русия в условията на некомпетентен и корумпиран елит и 

"приближаващия сблъсък на цивилизациите"

Причисляването на РИД към терористичните организации е първият случай, в който Държавният департамент обявява крайнодясна организация за терористична, което отразява нарастващата тревога от ръста на насилието от страна на крайнодестните групировки и желанието на войнстващите руски ултранационалисти да създадат световно движение.
Държавният департамент причисли към трерористите и три свързани с РИД лица: Воробьов и неговите колеги Денис Гариев и Николай Трущалов.
"От 2015 година Руското имперско движение представлява все по-голяма заплаха за европейските общества, в същото време е полезно за Кремъл", коментира  Антон Шеховцов, експерт по екстремистките движения от Виенския университет.
Макар че, според него, РИД са "твърде незначителни, за да попадат пряко в радара на Путин", Шеховцов смята, че интересите на РИД съвпадат с интересите на Кремъл.

impersko_dvijenie.jpg

Негови членове са воювали заедно със сепаратистите в Източна Украйна.
Движението предлага военизирана подготовка по водене на война в градски условие - например, такова обучение са преминали двамата шведски неонацисти, които бяха осъдени през 2017 година, когато  извършиха няколко взрива в Гьотеборг.
"РИД е опасна екстремистка  организация, която подготвя привърженици на идеята за 

превъзходството на бялата раса

 за участие в актове на насилие, както вътре, така и извън границите на Русия", се казва в документ на калифорнийския Център по борба с тероризма и екстремизма. 
Според заключенията на Центъра, групата е разпространявала и дезинформация за COVID-19.
Гариев открито провежда военизиран курс, наречен "Партизанин", в изоставени сгради край Санкт-Петербург, където участниците се учат да използват тактика за водене на бойни действия, както и тренировки със снайпери, винтовки и автомати "Калашников. 
Воробьов пък смята, че включването на РИД към терористичните организации е продиктувано от стремежа на президента Тръмп да бъде преизбран и опитите да увеличи подкрепата за себе си.
По думите на Гариев, причисляването на РИД към терористичните организации било голяма изненада.
"Може би са решили да включат  нашето движение в списъка на терористичните организации, защото ние вземахме активно участие в събитията в Донбас", казва той.
И добавя: "Но главната причина да ни вкарат в този списък, според мен, е нашата християнска позиция".
Воробьов и до момента свободно се придвижва в Европа, за да организира връзки с крайнодесни групировки.
През 2015 година той участва в международна конференция на крайнодесните в Санкт-Петербург. През септември посети Северното движение за съпротива в Швеция, където дарил неизвестна сума.
Два месеца по-късно той е на събрание на десните екстремисти в Мадрид.
През ноември 2019-та заминава за Виена на конгрес, организиран от монархическата Black-Yellow Alliance в Parkhotel Schönbrunn, реставрираният дом за гости към двореца на император Франц Йосиф I.
РИД проучва почвата и по отношение на американски организации.
Матю Хаймбах, организаторът на Unite the Right, се е срещал с представителя на РИД Станислав Шевчук във Вашингтон и Гетисбърг, през 2017 година. 
Хаймбах, който е създател на не една крайнодясна расистка организация - такива като "Традиционалистката младежка мрежа" и "Традиционалистка работническа партия", поддържа връзки с руските защитници на теорията за превъзходството на бялата раса. Особено тясно той общува с РИД.
Именно Хаймбах, когото наричат "лицето на новото поколение бели националисти" организира през 2017 посещението на Шевчук в САЩ през есента на 2017 г.
Джаред Тейлър, който ръководи сайта American Renaissance, е посетил конференцията в Санкт-Петербург през 2015 година.
Нюйоркският журналист Кейси Мишел, който изучава американските крайнодесни и техните международни връзки пише, че първоначално Матю Хаймбах получава известност през 2015-2017 година като много активен привърженик на Доналд Тръмп и едновременно с това става важна фигура в средите на крайнодесните.
Той е голям поклонник на Владимир Путин и го заявява често и публично.
За среди от младото поколение бели националисти, което се появи през 2015-2016 година е твърде характерно това, че 

те харесват Путин

 Те дори заемат стараната на Русия в споровете за това на кого принадлежи Крим и подкрепят това, което Русия прави в Украйна.
В мрежата и досега има много снимки на Хаймбах под така нареченото "Знаме на Новорусия".
Хаймбах е тясно свързан с руските "единомишленици", той дори приема православието и нарича сина си Николай – в чест на руския император Николай II. 
През 2014 година военизираното крило на РИД - Имперският легион, воюва в Източна Украйна на страната на проруските сепаратисти. 
Движението подготвя няколко стотин доброволци за боевете там. 
Един от участниците, Александър Жучковски, е ръководил операциите по доставките за сепаратистите, включително радиостанции, униформи, мобилни телефони, дронове, бинокли и т.н.
През 2014 година той съобщава пред Der Spiegel, че е събрал 485 хил. долара за тази цел.
Русия отдавна поддържа крайнодесните в Европа, включително ултранационалистите в Словакия, Унгария, Черна гора и Босна, в рамките на стратегията на Кремъл, насочена към това да създава нестабилност в Европа.
В търсене на гласове, подкрепящи политиката на Кремъл, Русия "обгрижва" и доста по-мащабни партии и политици като Марин льо Пен, например, лидерът на партията "Национално обединение".
Станислав Шевчук, освен в Щатите, прави опити за създаването на международна коалиция на крайноденсни националисти - среща се с лидера на испанската "Фаланга" Мануел Андрино Лобо през 2015 година и оттогава поддържа контактите с него: в края на 2019 на международния конгрес на националистическите сили в Мадрид Шевчук вече е в президиума като представител на РИД и произнася реч.
Европейските ултранационалисти също често изразяват възхищението си от Путин, когото смятат за 

достоен модел за подражание,

 представител на традиционната руска мъжественост, политик, отхвърлящ либерализма и правата на хомосексуалистите.
Руското имперско движение, обаче, заявява, че ненавижда Путин и олигархическия елит, който го подкрепя.

Превод: Faktor.bg