Защо и предразположените към тромбоза трябва да се ваксинират

На 13 октомври отбелязваме Световния ден на тромбозата. Целта му е да фокусира общественото внимание върху това често пренебрегвано и непознато за много хора, а в същото време сериозно и налагащо спешни действия състояние. Провежда се на тази дата, защото тогава е роден немският лекар, патолог и антрополог - Рудолф Вирхов, който разработва концепцията и усъвършенства разбирането за тромбозата. Според последните научни проучвания рискът от тромбози след преболедуване от COVID-19 се увеличава, като е в пъти по-висок, отколкото след ваксиниране.

Риск от тромбоза и при умерено протичане на Ковид-19

Европейско изследване установи повишен риск от животозастрашаващото състояние венозен тромбоемболизъм при пациенти с Ковид-19, които не са в критично състояние от инфекцията, съобщи Ройтерс.

Досега рисковете от тромбози се свързваха с тежко протичане на инфекцията Ковид-19.

Изследователите са проследили 2292-ма пациенти, потърсили спешна медицинска помощ с леки или умерени симптоми на Ковид-19 и без венозен тромбоемболизъм. Четири седмици по-късно венозен тромбоемболизъм е установен при един от всеки двеста от тях с лека инфекция, които не са хоспитализирани и при близо петима от всеки двеста умерено болни от Ковид-19, съобщиха авторите на изследването в публикация в специализираното издание "Тромбозис рисърч".

Заключението им е, че лекарите, които се грижат за пациенти с леки и умерени Ковид-19 инфекции, трябва да бъдат запознати с този риск, "особено при пациенти с умерен Ковид-19, изискващ хоспитализация".

При хоспитализирани пациенти с умерени симптоми на Ковид-19, които имат високи нива на протеина Д-димер в кръвта - индикатор за над средния риск от опасни съсиреци, лечението с високи дози хепарини с ниско молекулно тегло значително намалява вероятността от формиране на тромби и смърт, сочат данни от клинични тестове, публикувани в списанието за вътрешна медицина на Американската медицинска асоциация.


Възникването на венозен тромбоемболизъм или смърт е отчетено при 28,7 на сто от пациентите с терапия с високи дози хепарини в сравнение с 41,9 на сто при пациенти, които получават стандартни дози, сочат резултатите от изследването, цитирани от Ройтерс.

В болница в Русе няма нито един приет пациент с тромбоза след ваксинация

В отделение "Съдова хирургия" на болницата в Русе от март 2020 г. няма нито един приет пациент с тромбоза след ваксинация, но ежедневно извършваме операции на пациенти с COVID-19 и тромбози, което е изключително тревожна тенденция. Резултатите са лоши и често тези пациенти губят крайник или живота си, казва в интервю д-р Петя Кашукеева - специализант в отделение "Съдова хирургия" на УМБАЛ "Канев", цитирана от Министерството на здравеопазването.

В болницата за втора година се провежда инициатива по повод Световния ден на тромбозата под мотото "Очи отворени за тромбозата". Целта на Световния ден е да фокусира общественото внимание върху това често пренебрегвано и непознато за много хора, а в същото време сериозно и налагащо спешни действия състояние.

"Изключително тъжно е, че въпреки лесния достъп до ваксини сме на дъното на класацията, докато други държави вече премахват всички ограничителни мерки. Призовавам хората да се информират лично за рисковете и ползите от ваксините и да направят личния си избор, а не да се доверяват на "експерти" в социалните мрежи", казва д-р Кашукеева, която е член на Българско национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангилогия, и European society of vascular surgery, стипендиант на Българския лекарски съюз за отличен успех, с над 20 публикации в български и международни научни издания.

Специалистът дава отговор на най-важните въпроси, свързани с тромбозата:

Какво представлява тромбозата?

Тромбозата е процес, при който става формирането на съсирек, още известен като тромб, в лумена на кръвоносния съд. Този съсирек не позволява на кръвта да циркулира в кръвоносната система.

Това е процес, чрез който тялото ни се справя с различните наранявания. Например, когато се порежем на мястото на раната, се получава мрежа от фини фибринови нишки, в които червените кръвни клетки се оплитат и така това играе ролята на запушалка, която спира кървенето. Ако обаче това се получи на грешното място, то води до тежки последици за организма.

Колко вида тромбоза има?

В зависимост от това дали тромбозата се развива в артериалното или венозното русло, различаваме артериален и венозен тромбемболизъм. От своя страна венозният тромбемболизъм включва в себе си дълбоката венозна тромбоза и пулмоналната емболия.

Какво я предизвиква?

Причините могат най-просто да се разделят на вродени и придобити. Т.е. пациентите може да са родени с някакъв генетичен дефект, който да ги прави по-склонни към тромбоза, или да получат такава заради състояние, което се е появило в течение на техния живот. Антифосфолипидният синдром и тромбофилията са най-честите вродени причини за тромбоза. Имобилизацията, напредналата възраст, хирургичните интервенции, бременността, приемът на орални контрацептиви, затлъстяването, тютюнопушенето и някои автоимунни заболявания увеличават в пъти риска от венозен тромбемболизъм.

Защо е опасна?

Образуването на тромб в артериите или вените спира движението на кръвта. Когато имаме тромб в артерията, това не позволява на тъканите и органите след запушването да се "хранят" и те загиват. Това може да доведе до загуба на крайник.

Венозните тромбози са с по-благоприятна прогноза. Ако тромбът е в дълбоката венозна мрежа, се получава силен оток и болка в крайника и е възможно част от тромба да попадне в белия дроб и да предизвика белодробно и сърдечно страдание. При запушване на повърхностните вени пациентите опипват вената като "шнур", мястото е зачервено, топло и много болезнено.

Как да разберем навреме, че имаме подобни проблеми? Какви са симптомите?

Оток, внезапна болка, тежест, зачервяване, поява на рани и изстиване са симптоми, на които мигновено трябва да се обърне внимание. Пациентите често чакат "да им мине", което допълнително задълбочава проблема и прави решаването му трудно, а понякога и невъзможно. При някои от тези симптоми незабавно трябва да се потърси съдов хирург или ангиолог.

Кои са рисковите фактори?

Скорошна оперативна намеса, продължително залежаване, напреднала възраст, тютюнопушене, бременност, прием на орални контрацептиви, вирусни заболявания, затлъстяване, както и различни автоимунни заболявания, са сред най-честите причини за поява на тромбоза.

Кои са рисковите групи?

При артериалната тромбоза това са най-често хора над 50-годишна възраст със захарен диабет, артериална хипертония и висок холестерол, като тук мъжете имат превес над жените.

Друга рискова група са жени пушачки с наднормено тегло, които приемат орални контрацептиви.

Хората с разширени вени също трябва да внимават за зачервяване, уплътняване и болка по хода на някоя от разширените вени.

Какви са начините за превенция?

Прием на поне 1,5 л вода на ден, движение и контрол на рисковите фактори като диабет, високо кръвно и висок холестерол.

Как влияе COVID-19 на кръвосъсирването?

Темата COVID-19 е изключително популярна в момента. Ежедневно в нашата практика срещаме пациенти с COVID-19 инфекция и тромбози в артериите, вените или и в двата съдови басейна едновременно. Това се получава поради увеличена продукция на белтъка фибрин, дехидратация, залежаване, както и от факта, че SARS-CoV-2 се захваща за рецептори по повърхността на клетките, които тапицират съдовете отвътре и така ги уврежда, като активира каскада от събития, които водят до тромбоза.

Трябва ли пациенти, предразположени към тромбообразуване, да се ваксинират?

Категорично да. Това трябва да се случи след консултация със специалист и внимателно да се обяснят ползите и рисковете от ваксината. На пазара има няколко различни ваксини и при всяка от технологиите рискът от тромбоза е различен. Независимо от това ваксинацията остава единственият ефективен начин за превенция на тежко протичане на болестта, казва д-р Кашукеева.