Защо комунистите скриха, че те са подпалили Партийния дом?

Отговорът се крие във филма "Приключено по давност" на Малина Петрова

Филмът "Приключено по давност" на режисьорката Малина Петрова представя събитията от преди 30 години, свързани с подпалването на бившия Партиен дом.

Пожарът в Партийния дом пламва в нощта на 26 август 1990 година след предупреждение на Пламен Станчев, член на Инициативата за гражданско неподчинение, че ще се самозапали, ако от пилона не бъде премахната петолъчката, която е символ на чужда държава.

Първото заглавие на филма е "Гюро Михайлов и подпалвачът", обяснява Петрова. "Гюро Михайлов, защото аз наистина с цялата си наивност си мислех, че това са някакви хора, които в гнева си, в омразата си, която са набрали толкова години, без да знаят какво извършват и че помагат на тези, които са ни управлявали 45 години да прикрият някакви следи", каза в ефира на БНР Малина Петрова.

"Кой е имал интерес да подпали Партийния дом ли? Разбира се, че Комунистическата партия", това разкрива лентата.

Всеки детайл на Партийния дом е свързан със Сталинистка архитектура, сградата е строена като бункер, обяснява още Петрова.

На въпрос как би коментира преместването на заседанията на Народното събрание в Партийния дом, режисьорката изразява открито своето недоумение от този факт:

"Аз се учудвам на тези депутати, които изоставят онази красива сграда, бижу, което може да бъде гордост на всяка държава, старата сграда на Народното събрание, която е пропита с дух исторически, която е архитектурен паметник. Те напускат онази светла сграда, за да дойдат в тази сграда, която е чудовищна. Аз съм обикаляла коридорите, тези коридори са все едно коридори на бункер, тя е правена, за да може партийният елит да се защитава", допълни Малина Петрова. 

Малина Петрова е режисьор, сценарист, документалист, автор на филмите "Пантеонът", "Сърцето умира последно", "Раздвоено сърце", "Реката".