Защо Украйна никога няма да влезе в НАТО

Мястото й е само в нов пояс: балтийските държави - Полша - Румъния

Дори настоящите депутати във всяка статия от Конституцията – от първата до последната – да отбележат, че целта на Украйна е влизане в НАТО, това не би приближило страната до Алианса и с една крачка и не би подобрило с нищо настоящата ни стратегическа сигурност. Нещо повече – колкото по-силно викаме, че нашият път е към НАТО, толкова по-бързо ще се окажем в пълномащабна война с Русия, пише украинското издание „Главред“ в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Ефимерността, безперспективността и безсмислеността на конституционното творчество на сегашната Върховна Рада бе демонстрирано много бързо от екипа на Зеленски, който още дори не бе успял да заеме кабинетите си и заяви, че въпросът за НАТО е въпрос на всеукраински референдум, който ще бъде предшестван от дълго обществено обсъждане на проблема. С други думи, Блока Петро Порошенко и Народния Фронт с техните сърцераздирателни викове „НАТО!НАТО!“, бяха изпратени на известен адрес, а представителите на президента в парламента вчера директно заявиха, че цялата Конституция ще бъде преработена и в нея е предвиден двукамарен парламент, което означава начало на реална децентрализация на Украйна.

Подходът на Зеленски към въпроса за членството в НАТО със сигурност е правилен. Проблемът обаче е, че въпросът за влизането на Украйна в НАТО вече загуби своята значимост поради ... липсата на самия НАТО.

По-точно, НАТО все още съществува легално, страните-членки все още продължават да плащат задълженията си - кои повече, кои -малко - но де факто НАТО е престанало да съществува, тъй като няма единна цел. И всяка организация, която няма единна цел, не съществува в действителност.
Алиансът престана да съществува, след като Клинтън и Буш младши инициираха сериозното разширяване на НАТО, в което влязоха прибалтийските страни, Унгария, България, Полша, Румъния, Словакия, Словения и т.н.

Известно е, че всяка бюрократична организация, а НАТО е типична бюрократична кантора, се стреми към своето постоянно разширяване. Но всяко уголемяване винаги води до загуба на ефективност, тъй като става все по-трудно да се съгласуват интересите на всички участници. И на някакъв етап това става принципно невъзможно. Тогава настъпва разпад на организацията, която умира под тежестта на неразрешими противоречия. Така умря СССР, така ще умре и ЕС. Това се случи с НАТО. Алиансът е раздиран от противоречия, той не може да артикулира ясно защо съществува. Той загуби своята цел след разпада на СССР и не можа да предложи нищо в замяна. Идеята на Клинтън и Буш младши, че НАТО трябва да разпространи демокрацията по целия свят, доведе само до война със Сърбия и нахлуване в Афганистан и Ирак. Немците и французите разбраха, че на тях и американците не им трябва да воюват с целия свят, където няма демокрация, и се отказаха от това. Някои дори директно заявиха, че НАТО не е създадено, за да защитава Талин или Рига.

Понастоящем НАТО се превърна в някаква нова свещена Римска империя. Днес тя е същата огромна, разхлабена, безпринципна геополитическа формация, която пропада заради противоречията на нейните членове.

Ето какво се случва всъщност! Франция, Германия и Англия не подкрепиха САЩ по въпроса за Иран и САЩ бяха принудени да наложат санкции срещу тези страни. Тръмп въведе мита срещу ЕС. Италия влезе в китайския проект „Един пояс, един път“ въпреки американските заплахи да не го прави. Европейските страни не се съобразиха с призива на САЩ да се откажат от китайската система G5, която се разработва от компанията Huawei. Германия и Австрия отидоха на конфликт със САЩ заради „Северен поток 2“ и Тръмп в най-скоро време ще въведе санкции срещу тези страни. Нонсенс! Германия, независимо от жестокия натиск на САЩ, не само не увеличи вноските си в НАТО, но и ги намали. Меркел наскоро заяви, че ЕС се сблъсква с две предизвикателства: Русия и... САЩ! ЕС не подкрепи САЩ по въпроса за Северна Корея. Турция, член на НАТО, купува руски зенитно-ракетни системи С-400!!!

Списъкът на противоречията, които сега разкъсват страните-членки на НАТО, може да бъде продължен още много, но днес вече на всички им е ясно, че НАТО е станал фантом, зомби. То няма и не може да има единна цел. Това е организация на книга, работеща в полза на самата бюрокрация на НАТО, която трескаво се опитва да намери и измисли заплаха за Алианса, за да оправдае своето съществуване.
И най-страшният въпрос, който никой вътре в НАТО не се решава да зададе на глас. „А действително ли НАТО ще воюва, ако някой от членовете бъде нападнат?“ В момента никой не може да даде положителен отговор.

Но две страни вече дадоха отрицателен отговор. Това са САЩ и Полша. Тези две страни първи признаха факта, че НАТО се е разпаднал в сегашния си вид, както и неговата безцелност, и започнаха да градят стратегическо военно сътрудничество против Русия между себе си, фактически извън рамките на НАТО. Германия разбра всички и си направи изводите. Вчерашната визита на полския президент в САЩ окончателно закрепи всичко - част от военния контингент на САЩ ще бъде прехвърлен от Германия в Полша.

Като цяло, с това можем да започнем да обобщаваме резултатите от съществуването на НАТО. Организацията вече не е жива и ще се разпада на регионални военни съюзи. НАТО беше ефективно в този компактен вид, в който можеше да противостои на СССР от 1949 година и да го съкруши. По-нататъшното разширение на НАТО не доведе до увеличаване на сигурността в Европа, а напротив, направи НАТО крехък и неефективен.

В обобщение, може да се констатира, че дискусията за влизане на Украйна в НАТО в момента не е актуална. Германия, Франция, Италия и др. ще блокират Украйна, тъй като не искат да подкрепят политиката на САЩ спрямо Русия и вече се намират в огромни противоречия със САЩ.
Сега дискусията трябва да се води не за влизането на Украйна във фантома НАТО, а за начините за гарантиране на стратегическата сигурност на Украйна в новите геополитически реалности. Ако САЩ ще сформират нов пояс: балтийските държави - Полша - Румъния, тогава може би ще намерим своето място там.

Въпреки че най-вероятно, въпросът за нашата сигурност ще бъде решаван за нас и без нас, за да не пишем в своята Конституция, която, изглежда, ще бъде преписвана още неведнъж. Защо? У нас играта е такава! Нарича се: „Ела на власт и препиши конституцията за себе си“.