Затварят кухнята на скандалната фирма, доставяла развалена храна на болници и детски градини

Храната се приготвяла и доставяла от фирма „Ира - Ирена Георгиева", спечелила обществената поръчка

След разследване на Нова ТВ затварят кухнята на фирмата, доставяла развалена храна за едни от най-големите болници в София. По сигнал на медията от Агенцията по храните направиха проверка и откриха множество нарушения

„Екип от инспектори е извършил проверка в обекта, където се приготвя храната. Установени са редица груби хигиенни нарушения. Намерени са и пакетирани храни с изтекъл срок на годност”, заяви Бистра Иванова от Българската агенция за безопасност на храните.

И допълни: „Считано от днес обектът ще бъде с преустановена дейност".

„Недопустимо е да се предлагат такива храни на пазара, независимо за къде е предназначена тя”, категорична бе тя.

„Силно озадачена съм от ситуацията. До момента не сме получили нито един сигнал, свързан с храната, която се приготвя в този обект”, допълни Иванова.

Припомняме, че скандалните разкрития за развалена храна, която се оказа че, са яли пациентите, са за едни от най-големите столични болници - сред тях „Шейново” и „Пирогов”. Бивши служителки на фирмата, която доставяла храната, разкриха, че в менюто присъствало месо с изтекъл срок на годност, развалени яйца и прокиснало прясно и кисело мляко.

Това се давало и на децата, които се лекуват в най-голямата спешна болница. Сред разследването на Вероника Димитрова, Софийската градска прокуратура разпореди незабавна проверка. Само за няколко часа вчера, от Агенцията по безопасност на храните, откриха недопустими нарушения.

Месо с изтекъл срок на годност, развалени яйца и прокиснало прясно и кисело мляко. Това се  оказва, че са яли пациентите на едни от най-големите столични болници- „Шейново”, „Пирогов” и Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация.  Храната се приготвяла и доставяла от фирма  „Ира - Ирена Георгиева". Тя има договори с лечебните заведения, след спечелени обществени поръчки.