Заведенията обвиняват в геноцид служебното правителство

От туристическия бранш са готови да защитят правата си с всички възможни средства - мирни и не чак толкова мирни

Популизмът и псевдо борбата с епидемията отново взимат връх! Пак се бием с брашно срещу вятърни мелници. Това се казва в остра позиция срещу обявеното затягане на мерките в София, с която излезе Конфедерацията на Българския туристически бизнес. Позицията им е подкрепена от Сдруженията на заведенията в България и е разпратена както до медиите, така и до Президента. Според браншовите организация изказването на шефа на Столичното РЗИ за издаването на предстояща заповед за ограничения е "убийство на туризма" и то напълно официално, като обявените мерки по средата на лятото е само имитиране на мерки.

"Сякаш напук ръководството на служебното здравно министерство се готви да затвори огромна част от българския туризъм и стартира от София чрез подопечното й СРЗИ. За съжаление, намеренията им не са да спрат до тук."

От КБТБ посочват и че до момента няма никакви мерки в подкрепа на бизнесите, които държавата смело се готви да затрие. Самият "регионален принцип" на взимане на решенията за мерки означава и че никой няма намерение да предприема такива мерки.

Затова те се обръщат към президента Румен Радев, който носи отговорност за действията на назначените от него министри и в частност на "напълно некомпетентния Стойчо Кацаров", пишат от заведенията.

"Уважаеми господин президент, Ставате съучастник в убийството на българския туризъм. Това, което се случва е грозно и е лишено от всякаква логика. Това е дискриминация в най-директния й вид. Това е геноцид не само над работодателите и трудещите се в българския туристически сектор, но и срещу всички млади българи."

КБТБ настояват за отстраняване от поста на министър Стойчо Кацаров, тъй като според браншовите организации "той използва всяка останала му в министерството минута за разправа с българския малък и среден бизнес".

Браншът продължава да настоява, че ограничаването на работата на заведенията и туристическите обекти е популистка мярка, от която няма никакъв смисъл.

"На хората облечени във власт обаче, изобщо не им пука, защото работят на държавна заплата и опитват да прикрият некомпетентността си и тоталния провал на ваксинационния процес чрез разправа с бизнеса."

Те призовават да се преустанови геноцидът над българския туризъм, но тъй като не вярват, че ще бъдат послушани, заявяват, че са готови да защитят правата си с всички възможни средства: "Мирни и не чак толкова мирни..."