Здравни министри и учени уверяват британците в безопасността на ваксината на AstraZeneca

Британски здравни министри, лидери и учени предприеха стъпки за да разсеят страховете на британците, свързани с използването на ваксината на AstraZeneca, след като здравните регулатори промениха препоръките си за нея, предаде ДПА.

Британският здравен министър Мат Ханкок днес подчерта ефективността на ваксината и описа пагубните последици от COVID-19.

"Ваксините са безопасни, но ако искате да си поставите ваксина на Pfizer или Moderna няма проблем", каза министърът пред Би Би Си.

"Системата, оценяваща безопасността на тази ваксина, е толкова чувствителна, че можем да засечем случаи, които са четири на един милион. Казаха ми, че става въпрос за риск, съотносим с този да си в самолет на дълги разстояния, който катастрофира", допълни Ханкок, визирайки вероятността за появата на кръвни съсиреци след поставяне на ваксината на AstraZeneca.

Професор Антъни Хардън, заместник-директор на британския консултативен орган за ваксините - Съвместния комитет за ваксинации и имунизации - каза пред телевизия Ай Ти Ви, че хората "не трябва да губят доверие" във ваксината на AstraZeneca и добави: "Това е една чудесна ваксина".