Здравният експерт Аркади Шарков: Ваксините трябва да се пуснат на свободния пазар

Според адв. Мария Петрова ваксинацията не е медицинска дейност, а от практиката на имунизацията в страната

Аркади Шарков

Аркади Шарков

Здравният експерт от ЕКИП Аркади Шарков коментира в ефира на БНТ имунизацията на общински съветници в Сандански, което е в разрез с плана от първа фаза -  ваксинация на медиците. 

"Проблемът не е, че са се ваксинирали - на тях им е било предложено. Проблемът е, че са се похвалили в мрежите", заяви Шарков. Според него казусът е в това как се регистрират ваксинираните и как се верифицира, че имунизираните са медицински лица.

По думите на експерта, ваксините трябва да бъдат оставени на свободния пазар и те да се продават по аптеките. Според него държавата трябва да покрива имунизацията само на определена група хора. 

"Има недостиг на ваксини, но от лекар до лекар има разлика. Трябва правилна оценка на риска на медиците. И аз имам медицинска диплома, но работя като адвокат и не бих взела ваксината на лекар на първа линия", коментира от своя страна адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

"Под написаните в заповедта "помощен персонал" може да се вкарат всички от болниците, дори и да не са медици. Масовата ваксинация ще продължи във времето, няма как да стане за 48 часа", допълни адвокатът по медицинско право. 

"Ваксинацията не е медицинска дейност, а от практиката на имунизацията в страната", отговори на въпрос защо и здравно неосигурените ще получат безплатна ваксина.

"Извънредното положение може да бъде удължено дотогава, докогато прецени здравният министър. Така още дълго страната може да остане в извънредно положение", разкри още тя.