Здравното министерство: Още сме далеч от колективен имунитет

Бойко Петков

Бойко Петков

Под 15% е постигнатият имунитет в ЕС, което ни прави далеч от колективния имунитет. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

В последните дни имаме 102% нарастване на средноседмичния брой заразени. Наблюдава се ежедневен положителен прираст. На 21-во място сме по заболеваемост в ЕС, но на второ място на Балканите, обяви Пенков на днешния брифинг за COVID-19. Подем на вируса има при учениците в гимназиален курс.

Смъртността също нараства, само за последната седмица има ръст от 50%. Най-голямо нарастване има при хората на 70-79 г., следвани от 60-69 г. и групата 80-89 г. Най-висок летален изход има при лицата над 90 г. - над 30% фатален изход.

С една трета ежеседмично нараства броят на хоспитализациите, а от интензивни грижи се нуждаят 7% от болните. Доста сигнали постъпваха през тези две седмици за проблеми и трудности при приемане в лечебни заведения. РЗИ реагираха своевременно и със свои заповеди разпоредиха увеличаване на легловия фонд, обяви Пенков.

Над 2000 са заразените медици, 5% от общия брой потвърдени случаи, каза още зам.-министърът.

Шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев започна с уточнението, че тези брифинги са на Министерството на здравеопазването, а не на оперативния щаб. От 2 месеца говоря, че най-важно е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да бъдат с маски, посочи Кантарджиев. Всички трябва да мислим за нашето здраве, за здравето на семейството и за здравето на околния, настоя той. "Маската, много добре сме си го казали в центъра - маската може да те запази над 30% при среща с болен, който киха и кашля срещу тебе. При един спокоен разговор, той трябва да е 1 час, ако стоиш на един метър, за да се заразиш", каза Кантарджиев. Той препоръча да не се ползват имуностимулатори в голямо количество. "По-добре е с правилно хранене, добри емоции и физическа активност. Който не издържа, да не гледа постоянно телевизия за коронавируса, защото наистина нещата се преекспонират. Преекспонирането доведе до страх и потискане у обществото. Затова с удоволствие слушат ненаучни версии, че маските не работят, че решетки против комари се слагат", дръпна тирада шефът на НЦЗПБ. Той препоръча хората да носят очила, защото в много случаи заразяването става през очната ябълка.

За недостатъчен контрол Кантарджиев разкритикува агенцията по храните, като обаче нарече това подсещане, а не критика. Никой няма маска в междуградския транспорт, посочи Кантарджиев. Докато може, винаги трябва да е отворен прозорецът, напомни той основното правило за предпазване, което никой никъде не спазва у нас.

По отношение на тестовете, Кантарджиев се обяви за бързо навлизане в употреба на антиген тестовете. Ако човек заразява, този тест хваща, обясни той. Този тест не е толкова чувствителен като PCR, но той сега става за един ден, а другата седмица ще става след 2-3 дни заради натоварването на лабораториите. Хората са уморени, техниката не издържа, констатира шефът на НЦЗПБ. Той поиска през ноември, когато ще започне първата циркулация на грипните вируси, които ще се развиват паралелно, да се ползват бързи тестове, които ще показват и наличие на грип. "Кой ги прави тези тестове? От санитаря до професора. Но това не са тестове, които трябва да се правят от гражданите, защото при тях най-важно е правилното взимане на материал", коментира Кантарджиев.

Първите антитела в кръвта се появяват от десетия ден на проявената клиника на заболяването. 40 дни след прекарване на заболяването, ако имаш такива антитела, можеш да станеш донор на плазма, каза проф. Кантарджиев. "Преди седмица в New England Journal of Medicine беше публикувано изследване, което няма още медицински доказателства, но казва, че когато си с маска, караш по-леко и вероятно се имунизираш, без да боледуваш и без клинични прояви. Не е доказано, защото трябва да има 10 000 случая, които да го потвърдят, но хората трябва да се замислят, когато си показват носа от маската", допълни той. Професорът обвърза новата публикация с едно от първите изследвания в Германия за коронавируса, което показва, че тези хора, които са се заразили на събирания, при близък контакт с много хора, карат много тежки инфекции. "Които са се заразявали на отстояние или с маска, карат по-леко заболяването", посочи Кантарджиев.

"Апелът ни към всички е - нека да помогнем заедно да се преборим с коронавирусната инфекция. Бъдете ангажирани всички към този процес. Носете маски, спазвайте дистанция. Спазвайте мерките и бъдете по-дисциплинирани", призова шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. С този тест на нарастване на хоспитализациите в следващите 7 до 10 дни очакваме броят им да надхвърли 4000, а капацитетът на болничните заведения постепенно се изчерпва. Апелирахме всички частни болници да отделят 10% от легловия си фонд, това вече не е пожелателно, а задължение, коментира Балтов. Днес в "Пирогов" се откриват още две отделения, които ще лекуват коронавирус.

"Присъственото обучение е най-доброто, при дистанционното има дефицити със социализацията, има психическа умора, има дефицит и в образователния процес. Няма лесни решения, няма единна формула, която да ни даде някой друг отвън или да измислим и която да балансира между това да защитим здравето си, от друга страна да живеем, учим и работим относително нормално. Смятам, че училищата не трябва да се затварят първи, трябва да се действа локално, но факт е, че ситуацията се влошава и моите аргументи стават все по-малко валидни", коментира образователният министър Красимир Вълчев. Ако можем да не затворим 38% от системата, а по-малко - 18 или 28%, е по-добре. Училищата не трябва да се затварят първи, призова той и даде за пример Германия, където училищата се затварят последни. Както е известно обаче, у нас ресторантите и заведенията остават да работят, а училищата от осми клас нагоре се затварят.

Вълчев смята, че в училищата в момента няма данни те да са огнищна среда. "Те са място за продължително общуване, но такива са и големите предприятия", посочи той. В столицата има най-голям брой карантинирани и най-голям брой училища с преминати училищни прагове, уточни министърът. 15 училища са поискали преминаване в електронна среда и са получили разрешение за това. Четирима учители са починали от коронавирус за последните 20 дни, съобщи министърът. Той е категоричен, че занималните трябва да продължат да функционират.

Вирусна инфекция трябва да се лекува в самото начало, така че хора с гърлобол и температура, да не чакат, а да вземат веднага мерки - например лимон със сода, защото разпространението започва от гърлото, препоръча Кантарджиев.

Всяко ограничаване на права за придвижване и използване на каквито и да обществени обекти, се решава след пълен анализ, коментира Бойко Пенков на въпрос ще се стигне ли до затваряне на фитнесите и плувните зали.

От обяснения на столичната РЗИ се разбра, че при целия дефицит и натиск върху системата, екипи на инспекцията разнасят предписанията за карантина лично с автомобили, защото в момента нямало възможност да се подаде чрез есемес или имейл. Тепърва ще се правят промени, така че да се улесни тази процедура. Зам.-министър Жени Начева обясни, че се търси начин хората да бъдат уведомяни по по-бърз начин за положителен резултат за коронавирус.

Към момента в София има 22 лечебни заведения с 556 легла, предстои и други лечебни заведения да изпълнят заповедта да пренасочат 10% от леглата си за COVID-19, каза временният шеф на столичната РЗИ Илонка Маева.

Търси се начин за отваряне на бързи, зелени линии в ДКЦ-та и пр. за хора в риск от влошаване на здравословното им състояние, обясни Пенков. Имало обаче притеснения, че тази зелена линия можело да се употреби от хора, които не в чак такава нужда. До края на седмицата НЗОК ще излезе с решение да се удължат до края на годината рецептите и протоколите на хронично болните пациенти, които сега са принудени да се излагат на риск и часове да чакат по опашки, увери Жени Начева от надзорния съвет на касата. Известно е обаче, че много аптеки отказват да признават този облекчен ред и отказват лекарства на пациентите.