Зеленски: Връщането на Крим и мира в Донбас още са основните ми задачи

Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви в понеделник, че все още счита мира в Донбас и връщането на Крим за свои основни задачи като държавен глава и няма намерение да се отказва от санкциите срещу Русия в това отношение, цитира думите му TACC.
"Краят на войната и на окупацията на всички украински територии е основната ми мисия като президент на Украйна“, каза той след разговори с президента на Словакия Зузана Чапутова." И много разчитаме на вашата дипломатическа подкрепа, санкционния натиск на нашите партньори, включително Словакия ", цитира Агенция "Фокус".

„Това е необходимо не само за Украйна, но и за цяла Европа, която няма да се чувства сигурна, докато Русия пренебрегва международното право“, подчерта президентът на Украйна.
Зеленски каза, че разчита на предстоящата среща на върха „Нормандска четворка“, на първо място, да реши въпроса за размяната на задържани лица в Донбас по формулата „всички за всички“, както и да постигне съгласие за пълното изтегляне на войските от линията на съприкосновение. Що се отнася до местните избори, те, каза той, са възможни само след изтеглянето на войските от "окупираните територии".

"Основната задача на Норманската четворка не е да повдигне, а най-накрая да реши въпроса за размяната на затворници по формулата" всички за всички ", каза той." Вторият въпрос е окончателното решение с изтеглянето на войските, първо в Золотой и Петровски, а след това при "ясни условия на цялата територия. И трето. Ако обсъждаме местните избори във временно окупираните територии, трябва да разберем, че ще има ясни дати на изборите след изтеглянето на всички войски от там."
"Не знам дали можем да разрешим всичко това в една среща, но наистина искам", продължи той. "Нашите съветници са подготвили всичко това и очаквам, че след тази среща ще има нормален резултат."
Зеленски припомни, че последната среща на "Нормандската четворка" се проведе през октомври 2016 г. "Очаквам, че в крайна сметка ще се състои нова среща," не можем да я чакаме от три до четири години, защото нашите войници умират всеки ден."