Зеленски към шефа на МОК: Пълна изолация за Русия от Олимпийските игри

Руските спортисти трябва да бъдат подложени на "пълна изолация" и да не бъдат посрещнати отново на Олимпийските игри през 2024 г., заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от АФП.

Зеленски говори пред президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах и беше категоричен, че се противопоставя на действията на Олимпийския и параолимпийския комитет на САЩ. Към момента е позволено на спортисти от Русия и Беларус да се състезават на Игрите в Париж през 2024 г., при условие че не участват под цветовете или флаговете на своите страни.

Представители на САЩ заявиха в понеделник, че има "единодушен интерес" сред делегатите на срещата на върха на МОК да се измисли път, който да позволи на спортистите от Русия и Беларус да се върнат към състезанията.

Русия и Беларус са изолирани от международния спорт, откакто Москва започна инвазията си в Украйна през февруари.

Зеленски обаче разкритикува американските действия и заяви, че "от февруари насам 184 украински спортисти са загинали в резултат на действията на Русия".

Зеленски заяви пред Бах, че е разочарован от присъствието на президента на Руския олимпийски комитет на срещата на върха на МОК на 9 ноември.

"Човек не може да се опитва да бъде неутрален, когато се разрушават основите на мирния живот и се пренебрегват универсалните човешки ценности", каза той в изявление.

Зеленски добави, че единственият отговор е "пълната изолация на терористичната държава на международната сцена. В частност това се отнася за международните спортни събития."

На тазгодишните Зимни олимпийски игри в Пекин руските спортисти бяха допуснати да се състезават само под флага на Руския олимпийски комитет заради предишни допинг нарушения.

Въпреки това много спортисти от Русия се състезаваха в цветовете на руското знаме. /БГНЕС