Зеленски срещу Мъск в Туитър

Володимир Зеленски и Илон Мъск

Володимир Зеленски и Илон Мъск

Украинският президент Володимир Зеленски отдели време от натоварената си програма, свързана с воденето на война, за да „троли“ Илон Мъск в Туитър, съобщи „Политико“.

Зеленски попита последователите си: "Кой @elonmusk ви харесва повече?" Последва анкета, в която вариантите бяха "Този, който подкрепя Украйна" и "Този, който подкрепя Русия". Не е изненадващо, че първият вариант си осигури големия дял от гласовете.

Зеленски вероятно е отговорил на туит от Мъск по-рано през деня, в който шефът на „Тесла“ написа четири предложения под заглавие "Мир между Украйна и Русия".

Те бяха:

"Повторно провеждане на избори в анексираните региони под надзора на ООН. Русия да напусне, ако това е волята на народа".

"Крим официално да бъде част от Русия, както е от 1783 г. (до грешката на Хрушчов)".

"Водоснабдяването на Крим е гарантирано."

"Украйна остава неутрална."

Това беше последвано от анкета с отговори "Да" и "Не".

Мъск последва анкетата си, като написа: "Много е вероятно това да е резултатът накрая - въпросът е колко хора ще умрат преди това" и след това: "Заслужава да се отбележи също, че възможен, макар и малко вероятен, изход от този конфликт е ядрената война."

Много други политици и лидери отговориха също на Мъск.

„Уважаеми @elonmusk , когато някой се опита да открадне гумите на вашата Tesla, това не го прави законен собственик на автомобила или на гумите. Въпреки че твърдят, че и двамата са гласували в негова полза. Просто казвам“, написа президентът на Литва Гитанас Науседа в Туитър.

Официалният профил на украинския парламент отговори лаконично в Туитър: „Не“. Върховната рада допълни своя отговор с цитат от поредицата Хари Потър: „Съществуват всякакви видове смелост. Необходима е голяма смелост, за да се изправим срещу враговете си, но също толкова и да застанем до приятелите си.“

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба написа:

„Онези, които предлагат Украйна да се откаже от народа и земята си - вероятно за да не се нарани накърненото его на Путин или за да спаси Украйна от страдания - трябва да престанат да използват думата "мир" като евфемизъм за "да позволим на руснаците да убиват и изнасилват още хиляди невинни украинци и да заграбят още земя".

Официалният профил на спонсорираната от Москва телевизия „RT” е споделила туита на Мъск, съобщи украинската медия „Kyiv Post”.

БГНЕС припомня, че в началото на войната Илон Мъск предостави на Украйна своята система „Starlink”. С нея беше улеснен достъпа до интернет на труднодостъпни региони, където инфраструктурата е унищожена. /БГНЕС