Жълтък или белтък?

5 въпроса за здравето и яйцата

До колко е полезно да хапваме варени яйца, каква е препоръчителната доза и как консумацията им се отразява на организма - вижте 5 въпроса и техните отговори за яйцата и здравето.

Защо е полезно да ядем варени яйца?

Яйцето е един от най-полезните продукти, който може да включите в менюто си. Освен че скромните му 70 калории ще ви държат сити дълго време, в него се съдържа богата селекция от витамини и минерали, необходими за нормалното функциониране на организма. 

Известно е, че яйцата са източник на селен, фосфор и фолиева киселина. Имат и значително количество витамин D, благодарение на който правят костите по-здрави и предпазват от остеопороза. С тях може да снабдите тялото и с витамин В12, а ако наблягате на жълтъците - с витамини Е и К.

Ако хапвате редовно варени яйца, ще стабилизирате кръвното налягане и ще намалите риска от сърдечни заболявания. Установено е, че яйцата са богати на антиоксиданти като лутеин и зексантин, които се грижат за очите, правят също косата и ноктите по-здрави.

Колко яйца дневно можем да консумираме?

Като източник на протеини, витамини и минерали е препоръчително редовно да включвате яйцата в хранителния ви режим. Препоръчителната доза е 1 яйце дневно, а максималната - до 3 варени яйца на ден. Всеки организъм обаче реагира по различен начин, затова е добре да съобразите бройката според нуждите на вашия и ако имате съмнения, да се консултирате с лекар. 

Вредни ли са наистина яйцата за холестерола?

Дълго време се твърдеше, че яйцата трябва да бъдат отписани от диетата на хора, които имат висок холестерол. Но според последни проучвания консумацията на яйца оказва минимален ефект върху нивата на HDL-холестерола, а имат по-сериозно влияние върху LDL-холестерола. Установено е също, че в едно яйце със среден размер се съдържат между 180 и 220 милиграма холестерол (при препоръчителна доза от 300 милиграма за деня).

Следователно, ако следите какво хапвате и водите здравословен начин на живот, яйцата няма да навредят толкова на нивата на лошия холестерол. За да се подсигурите, внимавайте с жълтъците и ги ограничете до 5-6 броя седмично.

Вярно ли е, че яйцата са храна за мозъка?

Да, вярно е. В яйцата се съдържа немалко количество холин (витамин В4), който подпомага мозъчната дейност, като улеснява изпращането на съобщения от мозъка към мускулите и нервите. Освен това участва при изграждането на клетъчната мембрана, стимулира работата на нервната система и подобрява паметта.

Жълтък или белтък?

Трудно е да се каже на кое да наблягате повече - на жълтъците или на белтъците. Факт е, че в първите се съдържат голяма част от полезните вещества, за които споменахме (антиоксидантите, витамини В4, Е и К), но от друга страна, там е концентриран и холестеролът. Белтъците са източник на протеини, но са по-бедни на полезни вещества и нямат толкова голям ефект върху цялостното здраве. Препоръчва се на всеки 2 до 3 белтъка да хапвате по 1 жълтък.

(rozali.com)