Жан-Клод Юнкер: Може и да се споразумеем за сделка за Брекзит

„Може и да се споразумеем за сделка“ за Брекзит, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред британския ТВ канал Sky News, като добави, че прави „всичко за да постигнем сделка“, защото вярва, че излизане на Великобритания от ЕС без договор ще има „катастрофални последствия“, пише европейската редакция на Politico.
„Имах среща с Борис Джонсън, която беше доста позитивна“, заяви Юнкер, визирайки срещата между двамата в Люксембург. „Мисля, че можем да постигнем сделка. Правя всичко възможно да постигнем сделка, защото не ми харесва идеята да излязат без споразумение, защото мисля, че това ще има катастрофални последствия за най-малко една година“. Той посочи също, че ЕС е готов за излизане на Великобритания без споразумение и изрази съмненията си, дали в Лондон са готови за това.
Председателят на Комисията каза, че е помолил Джонсън „да направи конкретни предложения за алтернативните договорености, които ще ни позволят да постигнем основните цели на предпазната мярка. Нямам емоционална връзка с предпазната мярка. Ако се постигат резултатите, тя не ме интересува“.
На въпрос дали това означава, че предпазната мярка може да бъде премахната, той каза: „Ако целите са изпълнени - всички те - тогава нямаме нужда от нея. Това беше гаранция, а не цел сама по себе си“
Юнкер смята, че „Брекзит ще се случи“.