Лидерите на 8 страни от ЕС, включително България, на извънредна среща за миграцията

Целта е намиране на общоевропейско решение преди предстоящата среща на върха на всички лидери от ЕС

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер свиква тази неделя в Брюксел неформална работна среща по въпросите на миграцията и предоставянето на убежище, в която ще участват лидерите на 8 държави от ЕС, сред които и България, съобщиха от Европейската комисията.

Целта е намиране на общоевропейско решение за промени в политиката на миграцията преди предстоящата среща на върха на всички лидери от ЕС в края на следващата седмица.

В срещата в неделя ще участват канцлерите на Германия и Австрия Ангела Меркел и Себастиан Курц, френският президент Еманюел Макрон и премиерите на Гърция, Италия, Испания, Малта и България.

Реформата в Дъблинския регламент буксува повече от две години. Държавите членки на ЕС не могат да постигнат съгласие за това кой да поеме отговорността за пристигащите мигранти и дали да има задължителни квоти за разпределяне на бежанците.

Въпросът за бързи промени в миграционната политика отново е в европейския дневен ред през последните седмици, след като новото италианско популистко правителство отказа да допусне до италианския бряг спасителния кораб "Акуариус" с 629 мигранти на борда. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск вече лансира идея за създаването на разпределителни центрове за бежанци в Северна Африка. От тези центрове в Европа ще бъдат допускани само търсещи убежище, а икономическите мигранти ще бъдат връщани в държавите, от които идват.

Миграционният проблем постави под силен вътрешнополитически натиск германския канцлер Ангела Меркел. Министърът на вътрешните работи от коалиционния Християнсоциален съюз даде две седмици на Меркел да намери, заедно с европейските си колеги, общоевропейско разрешение на въпроса за миграцията. Ако такова не бъде намерено, Германия ще започне да връща от границите си мигрантите и кандидатите за убежище.